Krůtí maso bez kosti je vhodné na přípravu nejrůznějších špízů. Je třeba ovšem počítat s tím, že ačkoliv je krůtí maso drůbeží, jeho tepelná úprava potřebuje trochu delší čas – v porovnání s masem kuřecím. Na špízy se nejlépe hodí krůtí maso z prsou.
V troubě se pečou špízy „na jistotu“
Ani nemusíme mít gril, abychom si doma připravili chutné masové špízy. Velmi vhodnou surovinou je krůtí maso, ideálně z prsou nebo z jiné masité části. Krůtí špízy je možno péct jenom na plechu. Šťavnatější maso ale bude, jestliže budeme špízy péct v pekáči, a na prvních deset patnáct minut je přikryjeme poklicí a při 180 °Celsia vlastně dusíme. Když je maso měkké, odklopíme je, zvýšíme teplotu a prudčeji dopékáme. Zpevní se, dostanou lepší barvu a opečou se i další ingredience. Krůtí špízy je při dopékání třeba podlít, aby maso nebylo vysušené.
Krůtí špízy na plechu: Recepty
Krůtí špíz s jablky
- 500 g krůtích prsou, cibule, jablko, sůl, máslo, olej.
Příprava: Umyté maso rozkrájíme na plátky a zlehka naklepeme, posolíme z každé strany a pečeme na rozpáleném oleji. Opečené maso střídavě napichujeme s plátky cibule a jablka. Polijeme rozpuštěným máslem a do měkka opečeme na pánvi (můžeme podlít trochou vody).
Podáváme s dušenou rýží.
Krůtí špíz se slaninou
- 400 g krůtího masa z prsou 200 g anglické slaniny, 200 g cibule, sůl, drcený pepř a olej.
Příprava: Krůtí maso nakrájíme na asi 20 gramové kousky, které lehce naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme do misky a zalijeme malým množstvím oleje. Promícháme a necháme dvě až tři hodiny odležet. Pak na kovové jehly střídavě napichujeme dílky masa, slaniny a kolečka cibule.
Vložíme na plech nebo do pekáče a upečeme v troubě.
Krůtí špíz se žampiony
- 600 g krůtího masa, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, 8 hlaviček žampiónů, 4 menší rajčata, 1 větší paprika, grilovací koření, trochu oleje na grilování a sůl (pouze v případě, že grilovací koření není slané).
Příprava: Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, očištěné papriky a slaninu nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli a rajčata na kolečka. Střídavě pak jednotlivé suroviny včetně očištěných hlaviček žampiónů napichujeme na jehly, které pokládáme do pekáče nebo na pečicí plech. Během pečení potíráme olejem smíchaným s grilovacím kořením.
Špíz podáváme s chlebem, hořčicí, kečupem a nakládanou zeleninou.
Krůtí špíz s játry
- 300 g krůtích prsou, 200 g krůtích jater, 10 dkg anglické slaniny, 4 malé cibule, 1 čerstvá nebo sterilovaná kapie, olej, mletý pepř, sůl.
Příprava: Maso nakrájíme na řízky, lehce naklepeme, potom je nakrájíme na čtverečky. Potřeme je olejem, vložíme do misky, opepříme a necháme 1-2 hodiny odležet. Játra odblaníme, nakrájíme na plátky, potom na čtverečky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky, potom na čtverečky, cibule na kolečka, kapii na kousky. Krůtí maso střídavě s připravenými potravinami napícháme na 4 kovové jehly nebo na špejle. Potřeme je olejem a vložíme do pekáče nebo na plech. Pečeme je asi 25 minut, přitom je často otáčíme a potíráme olejem.
Osolíme je a podáváme s rýží, promíchanou s rozinkami.
Krůtí špíz marinovaný
- 1 kg krůtího masa bez kostí, 150 g slaniny, 1 středně velká cibule, na marinádu 1/2 hrnku mléka, 2 lžíce octa, sůl, tymián, majoránka, pepř a bobkový list.
Příprava: Maso nakrájené na kousky přiměřené velikosti marinujeme přes noc v lednici v marinádě připravené z mléka, octa, soli a koření. Pak je napícháme s kousky slaniny a cibule na jehlu, vložíme do pekáč, přilijeme zbytek marinády a nejprve pod pokličkou a pak odklopené upečeme.
Ilustrační foto: pixabay.com