Krutony do polévky

„Krutony jsou opečený nebo osmažený kousek pečiva používaný do polévek nebo salátů. Krutony jsou malé kostky pečeného chleba, střídy.“ Tak to jsou dvě encyklopedická vysvětlení hesla kruton. Třebaže, jak uvedeno, mohou být krutony součástí některých salátů, u nás se častěji podávají jako vložka do polévky. Krutony lze připravit různými způsoby a rozličných variantách.

Už Magdalena Dobromila doporučovala krutony

Kruton (z francouzského croutons, anglicky croutons, německy croutons, italsky crostini) se v české kuchyni vyskytuje už od dob M. D. Rettigové. Protože se v době národního obrození dbalo na českých jazyk, nepoužíval se „cizácký“ výraz kruton, ale hezky česky:

  • „… okořeň to trochu květem a nech to ještě hezky povařit; pak vlej polívku do mísy na smaženou žemličku.“
  • Nebo: „…načež to zapraž zahnědlou jištičkou a nech to ještě trochu povařit; potom polívku nalej na smaženou žemličku nebo na chlebíček a nes ji na stůl.“

(Mimochodem, už M. T. R. „trpěla“, jak vidno, nemocí 21. století – zdrobňování kuchařských výrazů…)

K čemu krutony?

  • Krutony z krajíců chleba se ponejvíc podávaly k polévkám nezapraženým, a to zejména k česnekové polévce (česnečka, oukrop).
  • Krutovy z bílého pečiva (žemle, žemlovka, housky, rohlíky) se spíš dávaly k bílým zapraženým polévkám (rybí, květáková krémová, brokolicová, cibulačka, zapražená kmínová…)

Základní podoba krutonů

Základní model přípravy krutonů je jednoduchý:  Na pánvi se rozehřeje malé množství tuku a v něm se opečou kostky nakrájené ze staršího (ale ne ještě tvrdého) pečiva.

  • Starší pečivo se používá proto, že tolik nenasákne tuk, jako pečivo měkké, čerstvé.
  • Tuku stačí opravdu jen málo, protože mastné krutony strávníci nemají rádi. Chce-li někdo krutony mastné, dá víc tuku, to je rozhodnutí každého.

V minulosti se krutony ničím nedochucovaly, aby měla dominantní chuť polévka. V současné době připravujeme krutony i různě ochucené.

Krutony trochu jinak: Recepty

Krutony je nejlepší podávat hned po usmažení (upečení). Později ztrácejí na kvalitě.

Bylinkové krutony

  • Asi 200 g chleba anebo jiného staršího pečiva zbavíme kůrky a nakrájíme na kostky velké zhruba 1,5 x 1,5 centimentrů. Svazek bylinek (například petržel, oregano, tymián) omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme na jemno. V misce smícháme 70 g oleje, 2 malé podrcené stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř , bylinky a krutony. Vše dobře promícháme. Vše rozprostřeme na plech. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °Celsia po dobu 10 až 20 minut, dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.

Česnekové krutony 1

  • 8 plátků toustového chleba, 50 ml oleje, 1/2 až celá polévková lžíce sušeného česneku.
    Příprava: Plátky toustového chleba nakrájíte na kostičky velikosti asi 1 x 1 cm a vložíte do velké mísy. Olejem jemně pokapete vrchní vrstvu kostiček v míse a promícháte. Kostičky vsypete na plech vyložený pečícím papírem a pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova 10  až 12 minut. Ještě teplé vsypete do mísy a přidejte jednu rovnou polévkovou lžíci sušeného granulovaného česneku důkladně promícháte a necháte vychladnout.

Česnekové krutony 2

  • Česnek oloupeme a utřeme se solí a pepřem dohladka. Petrželku a bazalku velmi jemně usekáme. Změklé máslo spolu s česnekem a bylinkami vyšleháme do pěny. Troubu předehřejeme na 220 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Plátky bílého chleba potřeme ochuceným máslem a nakrájíme na čtverečky. Čtverečky chleba rozložíme na plech namazanou stranou nahoru a pečeme přibližně pět až 10 minut. Asi v polovině doby pečení krutony promícháme a stále kontrolujeme, abychom je nepřipálili. Dorůžova upečené krutony necháme vychladnout a můžeme podávat.

Sýrové krutony

  •  Toastový chléb opražíme nejprve z jedné strany a pak ho otočíme. Na opraženou stranu toastu položíme plátkový sýr a necháme jej rozpustit. Hotový toast nakrájíme na kostičky.

Zanechte odpověď