Kuře na paprice je oblíbená úprava, na které si pochutná každý strávník. Kuře na paprice obvykle připravujeme se smetanovou omáčkou. Ale jsou i jiné způsoby přípravy kuřete na paprice. Nabízíme klasický recept i jinou variantu kuřete na paprice se smetanou.
Kuře na paprice se smetanou
Kuře na paprice se smetanovou omáčkou je rychlejší varianta tradiční české slepice na paprice. Protože slepic už na trhu není tolik, co dříve, a také času na vaření se někdy nedostává, vaří se toto oblíbené hlavní jídlo obvykle z kuřete. Na přípravu kuřete na paprice spotřebujeme celé kuře, případně můžeme použít pouze stehna. Kuře na paprice lze připravittaké jen z prsíček, omáčka pak ale nebude mít tak výraznou „kuřecí“ chuť. Kuře na paprice se smetanou podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem, s noky, nebo s těstovinami.
Kuře na paprice: Nejrychlejší způsob
- Celé kuře opláchneme, vložíme do studené vody a uvaříme do měkka. Použití papiňáku proces zrychlí. Na dvou lžicích másla nebo rostlinného másla pomalu osmažíme dvě velké nadrobno pokrájené cibule. Nakonec do cibule vmícháme dvě poctivé lžíce sladké mleté papriky. Odstavíme z ohně. Kuře vyndáme z vývaru. Protože mnoho lidí nemá rádo na talíři maso s kostmi, obereme kuře, ale tak, abychom nechávali co největší kousky masa. Jestli v rodině nejíme vařené kůže, zbavíme zároveň maso kůží. Rozehřejeme cibuli s paprikou a maso v tomto základu trochu osmahneme. Zalijeme přecezeným kuřecím vývarem, přivedeme k varu. V hrníčku rozmícháme smetanu se dvěma lžícemi hladké mouky. Vlijeme ke kuřeti a provaříme. zkorigujeme hustotu a množství potřebné omáčky – buď doplníme vývar nebo přidáme ještě lžíci ve vodě či v mléku rozmíchané mouky. Ochutnáme, dochutíme solí, můžeme zostřit trochou pálivé papriky (když nevaříme pro děti).
Kuře na paprice – čtvrtky
- Kuřecí stehna přeřízneme na polovinu. Máme-li jen „paličky“ nepřeřezáváme. Na třech lžicích oleje zpěníme dvě velké cibule, přidáme kousky kuřete a společně opékáme. Pak přisypeme mletou papriku (podle chuti a množství masa), maso zamícháme, aby se obalilo tukem s paprikou, podlijeme vodou, aby bylo maso jen z poloviny potopené, snížíme teplotu na nižší stupeň a pod pokličkou maso dusíme do změknutí. Spolu s masem můžeme dusit i několik na proužky nakrájených zeleninových paprik. Když je maso měkké, přilijeme sladkou nebo zakysanou smetanu a provaříme. Chceme-li mít víc omáčky, zalijeme nejdřív vodou a pak rozmíchanou sladkou nebo zakysanou smetanou jako v prvním receptu. Maso necháme na kostech.
Kuře na paprice v troubě
- Kuřecí maso naporcujeme, obalíme v hladké mouce, ve které jsme rozmíchali sůl, mletou papriku a trochu černého pepře. Zprudka ze všech stran opečeme na oleji. Vyndáme na talířek. Ve výpeku osmahneme cibuli, rychle mícháme, abychom zbytky mouky moc nepřipálili. Zalijeme vodou nebo vývarem a necháme odvařit případně mírně napečenou mouku. Porce kuřete vložíme do vzniklé omáčky, přikryjeme poklicí a v troubě dusíme do měkka. Na závěr jen „sos“ ochutnáme a případně dosolíme. I k této úpravě můžeme přidat několik nakrájených zelených paprik, případně i rajčata. K této úpravě podáváme zakysanou smetanu zvlášť, aby si každý posloužil podle vlastní chuti. Jako příloha se výtečně hodí opečené brambory.