Kuře na zelí patří mezi oblíbené recepty z jednoho hrnce (nebo jednoho pekáče), které zasytí opravdu každého strávníka. Příprava je jednoduchá a zvládne ji i úplný kuchařský začátečník. Vzhledem k potřebě naložení kuřecích stehen je časový harmonogram trochu náročnější. Pokud se bez tohoto kroku obejdete, vejdete se i s přípravou s přehledem do 90 minut.
Kuře na zelí – ingredience
1 kilo kyselého zelí
6 velkých nebo 8 středně velkých brambor
4 plátky anglické slaniny – dobře prorostlé
4 kuřecí stehna
2 cibule
2 lžíce grilovacího koření
podle potřeby olej
špetka kmínu
1 lžička oregana
špetka soli
špetka pepře
Omytá a osušená kuřecí stehna obalíme v grilovacím koření a po všech stranách je důkladně promasírujeme, aby se koření dobře natáhlo do masa. Vložíme do mísy a zalijeme trochou rostlinného oleje, aby se maso nezkazilo. Maso by mělo být naložené alespoň dvě hodiny, ale klidně ho v ledničce můžeme nechat přes noc.
Těsně před přípravou si připravíme kyselé zelí. Necháme ho okapat na cedníku a potom nakrájíme na menší kousky. Poté ho ve velké míse smícháme s kmínem, promnutým oreganem, solí a pepřem. Slaninu nakrájíme na malé kostky a promícháme se zelím. Necháme odstát.
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké proužky, které také přimícháme do zelí. Ochucené zelí navrstvíme na dostatečně velký pekáč (vrstva by neměla být hrubší než dva cm). Troubu rozpálíme na 200°C.
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na vrstvu zelí položíme kuřecí stehna a mezi ně do volného prostoru rozložíme brambory. Brambory posypeme grilovacím kořením nebo pouze posolíme, záleží na naší chuti. Vše pokapeme trochou rostlinného oleje a necháme upéct. Jestliže můžeme na pekáč umístit poklici, nemusíme si jídla vůbec všímat. Za 45 minut stačí poklici odkrýt a nechat kuře dopéct dokřupava. Jestliže poklici nemáme, je třeba čas od času jídlo zkontrolovat a zelí při krajích malinko podlít, jinak se připeče.
Kuře na zelí servírujeme ihned nejlépe s čerstvým zeleninovým salátem nebo jen tak.
Rady a tipy pro přípravu
I když holdujete libovým uzeninám, pro tento recept opravdu kupte dobře prorostlou slaninu. Tuk je totiž nositelem chuti. Libovou slaninu v zelí skoro nepoznáte.
Přípravu zelí můžete obměnit. Počet cibulí v ingrediencích zvyšte o jednu. Všechny oloupejte, nakrájejte na tenké měsíčky a rozložte na dno pekáče pod vrstvu zelí a brambor. Cibule krásně zkaramelizuje a dodá zelí jedinečnou chuť.
Mezi nakrájené zelí můžete přimíchat i jedno nebo dvě nastrouhaná jablka. Osvěží chuť zelí a zmírní jeho kyselost.
Pokud si chcete s receptem trochu pohrát, nechte stranou asi tři lžíce kyselého zelí. Jakmile bude maso upečené, vyndejte ho a obsah pekáče smíchejte s odloženým zelím. Bude mít potom opravdu říz.