Asijská kuchyně nás naučila, že vařit se dá i „jinak“. Že člověk nemusí strávit půl dne u plotny, aby pak svým blízkým předložil talíř teplého hlavního jídla. Naučili jsme se novým technologiím a požívat suroviny sice známé, ale jinak upravené. Takovým velmi vděčným materiálem jsou rýžové nudle v kombinaci s kuřecím masem.
Kuřecí maso s rýžovými nudlemi: Recepty
Rýžové nudle s kuřecím masem I.
- 2 ks mrkev, 4 ks kuřecí prsa, 500 g rýžové nudle, podle potřeby olej, podle chuti sůl, sójová omáčka, mletý černý pepř, sladká sójová omáčka.
Příprava: Kuřecí prsa nakrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Kuřecí maso orestujeme na pánvi. Když je maso měkké, přidáme nastrouhanou mrkev a ještě krátce orestujeme. Rýžové nudle uvaříme podle návodu a hotové scedíme. Nudle opečeme na pánvi s troškou oleje. Pokud se nám nudle slepují, přidáme ještě trochu oleje a trochu vody. Opékáme asi 2 minuty a potom přidáme sójovou omáčku. Já používám kombinaci klasické sójové omáčky se sladkou, ale záleží na vaší chuti. Ještě krátce opečeme a hotové nudle promícháme s masem.
Rýžové nudle s kuřecím masem a mrkví podáváme jako chutný hlavní chod.
Kuřecí maso s rýžovými nudlemi II.
- 2 lžíce olej, 1 špetka sůl, 100 g paprika, 50 g cuketa, 100 g pórek, 400 g kuřecí prsa, 2 lžíce sójová omáčka, 50 g sterilované žampiony, 1 špetka mletý černý pepř, 300 g rýžové nudle.
Příprava: Rýžové nudle namočíme asi na 5 minut do vroucí vody. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy a přidáme sójovou omáčku a necháme chvíli marinovat. Pórek a cuketu nakrájíme na tenké proužky, žampiony na plátky a barevné papriky také na tenké nudličky. V pánvi si rozpálíme olej, osmažíme kuřecí prsa, osolíme je, opepříme, přidáme pórek, cuketu a chvíli dusíme. Vmícháme okapané nudle, žampiony, papriku a necháme chvíli prohřát. Rýžové nudle se zeleninou a kuřecím masem rozdělíme na talíře a ihned podáváme.
Rýžové nule s kuřecím masem III.
- 2 plátek kuřecí maso, 1 ks pórek, 2 ks červená paprika, 0,50 kg čerstvé žampiony, 5 lžíce sojová omáčka, sůl, solamyl (bramborový škrob), 1 ks vejce, 4 ks bloky rýžových nudlí.
Příprava: Hodinu předem si nakrájíme kuřecí maso na kostičky – dáme do mísy, přidáme vejce, solamyl, lžíci sojové omáčky a sůl a dáme do ledničky. Vezmeme si mísu a dáme do ní rýžové nudle a zalijeme horkou vodou. Na pánev přidáme směs a žampiony. Až žampiony změknou, přidáme nakrájenou papriku. Přidáme sojovou omáčku a počkáme, dokud maso nebude hotové. Poté přidáme pórek a nudle. Vše zamícháme a podáváme.
Rýžové nudle s kuřecím masem IV.
- Rýžové nudle, 2 kuřecí prsíčka, kari koření, sójová omáčka tmavá (nejlépe čínská), bambusové a sójové výhonky, ústřicová omáčka, mrkev, zelí, pórek, sůl dle chuti, 1/2 cibule, 2 stroužky česneku.
Příprava: Na oleji lehce osmahneme cibulku, česnek (doporučuji jen lehce nakrájet, ne nadrobno). Přidáme nadrobno nakrájená kuřecí prsa a smažíme zprudka (je dobré je mít naložená den předem – grilovací koření, trošku kari, sójová omáčka). Mezitím, než se maso osmahne, uvaříme nudle. Po uvaření scedíme. K hotovému masu přisypeme scezené nudle, zeleninu, bambusové a sójové výhonky, zalijeme lehce sójovou a ústřicovou omáčkou. Vše navzájem pěkně promícháme a smažíme asi 3 minuty. Možno dochutit solí.