Kuřecí medailonky s rýží jsou typem jídla, u kterého doslova platí „Za málo peněz hodně muziky“. Kuřecí medailonky jsou všemi strávníky akceptovatelné, až oblíbené. Jejich příprava je rychlá, což se v současné době velmi cení. Pořizovací náklady jsou nízké. A přidá-li se trocha kuchařského „fištronu“, mohou se kuřecí medailonky podávat i u slavnostní tabule.
Medailonky: Ideální využití kuřecích prsou
Kuřecí medailonky se připravují z kuřecích prsou. Kuřecí prsa jsou, ostatně, u mnoha mladých žen považovány za sortu masa téměř „universální“ – připravují z nich vše – od kuřecích řízků po segedínský guláš. Na medailonky jsou ovšem kuřecí prsa nanejvýš vhodná.
Na rozdíl od filetů se medailonky nakrájí přes vlákno, čímž dostanou přirozeně tvar medailonků. Kuřecí prsa jsou po tepelné úpravě vždy měkká. Není proto třeba se obávat, že bude maso tuhé, a to i po relativně krátké době tepelného zpracování.
Kuřecí medailonky není třeba naklepávat, což se většinou dělá u filetů. Co ovšem kuřecím medailonkům prospěje, je marinování, jímž se do jinak poměrně mdlého prsního kuřecího masa dostane požadovaná chuť. Marinování ovšem stačí jen krátké (v porovnáním třeba s hovězími steaky s vepřovými plátky). Kuřecí maso je mladé a jemné. Po vyjmutí medailonků z marinády na ně stačí dlaní roztlačit, což nahradí naklepávání.
- Kuřecí medailonky můžeme dále smažit (v trojobalu nebo v nějakém těstíčku), grilovat, dusit ve vlastní šťávě, navléknout na jehlu a upravit jako špíz, dusit obalené v mouce a pak upravit omáčku podle vlastní chuti a sezony.
- Velmi vhodnou přílohou je rýže: vařená, dušená, ochucená, přírodní.
Kuřecí medailonky: Základní jednoduchý návod
Kuřecí prsa přes vlákno nakrájíme na plátky asi sedm milimetrů silné.
- Medailonky buď osolíme a hned pokračujeme v úpravě,
- anebo je tak na hodinu naložíme do marinády podle vlastní volby.
Osolené medailonky okořeníme:
- pepřem,
- paprikou,
- karím,
- garam másalou,
- provensálským kořením,
- několika kapkami worcesteru nebo sójové omáčky.
Medailonky vyjmuté z marinády už nijak nekořeníme.
Medailonky obalíme je v hladké, polohrubé, či kukuřičné mouce, anebo s maizeně či v solamilu. V pánvi tak velké, aby se do ní vešly všechny medailonky, rozehřejeme máslo a olej. Medailonky opečeme z obou stran. Podlijeme vodou, přiklopíme poklicí, stáhneme teplotu plotýnky a zvolna dusíme asi deset minut (aby byla jistota, že bude maso tepelně upraveno i uvnitř, a to z hygienických důvodů).
Po deseti minutách dušení vyjmeme medailonky a odložíme je. V pánvi zůstal sos, do nějž se uvolnila použitá mouka. Sos vydusíme na tuk, přidáme ještě lžičku použité mouky a vysmažíme, až se mouka odděluje od tuku a zabarvila se.
Podlijeme kuřecím bujonem (nikoliv však z kostky) nebo vodou a rozvaříme dohladka. Do vzniklé „přírodní“ omáčky můžeme přidat cokoliv, co omáčku dochutí:
- podušené houby nebo žampiony,
- třený česnek,
- podušené papriky + rajčata,
- kapary,
- hořčici +kyselé okurky,
- jemně krájenou šunku + vejce natvrdo,
- sýr čedar + trochu smetany,
- – podle volby.
Dosolíme, případně přidáme trochu koření, které bylo použito na medailonky (nebo zbytek marinády, kterou bychom však museli provařit, protože v ní byl naloženo syrové maso). Je-li třeba, medailonky přihřejme. Nevracíme je do omáčky, maso obalené omáčkou nepůsobí pěkným dojmem, ale poněkud „upatlaně“.
Při servírování podáváme s ryží, podlijeme omáčkou a navrch uložíme medailonky.
Ilustrační foto: pixabay.com