Kurkuma patří k hvězdám na nebi zdravé výživy. Působí blahodárně na játra, žlučník a žaludeční stěny. Svádí boj s rakovinotvornými látkami a podle zahraničních výzkumů spolu se skořicí pomáhá upravovat hladinu cukru v krvi. Přestože název působí cizokrajně, najdeme kurkumu v mnoha potravinách. Její jasně žluté barvivo se používá k barvení másla, pečiva, těst, sýrů, likérů, dřeva i látek. Má lehce nakyslou nebo nahořklou chuť, podporuje trávení. Můžeme jí zdravě přibarvit knedlíky, bramborové placky, rýži nebo ji přidat do omáček, míchaných vajec, omelet nebo salátů. Často se používá ve směsi se zázvorem.
Odkud pochází kurkuma?
Kurkumovník dlouhý (Curcuma Longa L.) je známá kulturní rostlina, která pochází z jihovýchodní Asie. V současné době se pěstuje na lehkých písčitých půdách například v Indii, Číně, na Jávě a na Filipínách. Do Evropy se kurkuma dostala již ve starověku prostřednictvím arabských obchodníků. V současné době se kurkuma dováží v kusech nebo v prášku, často i pod jménem indický šafrán, který nahrazuje. Oddénky mají na povrchu hnědou a žlutou barvu, na čerstvém řezu oranžovou. Chutnají palčivě a zbarvují sliny žlutě.
Pěstování kurkumy
Kurkuma je vytrvalá rostlina, příbuzná zázvoru, která dorůstá do výšky až 100 centimetrů. Listy jsou dlouze řapíkaté, kopinatého tvaru. Mezi listy vyrůstá květenství složené ze žlutých květů.
Sklizeň oddenku se provádí po odkvětu rostlin, kdy stonek začíná vadnout. Sklizené oddenky kurkumy se rychle očistí, odřežou se vláknité kořeny a zbytky stonku. Po očištění se vaří ve vodě až získají tmavě žlutou barvu. Při vaření tyto látky pronikají do okolního pletiva a barví je žlutě. V pletivu oddénku je značné množství škrobu, který vařením zmazovatí, a proto po vysušení je oddenek kurkumy tvrdý a rohovitý.
Použití v kuchyni a léčivé účinky v léčitelství
- Podzemní část kurkumovníku se používá především v potravinářství pro úpravu chutí i vůně pokrmů a také v medicíně.
- Používá se hlavně při chorobách zažívacího traktu. Oddének kurkumy obsahuje 30-40 % škrobu, 1-5 % silice a pryskyřice.
- Kurkuma se používá jako náhražka šafránu, její barviva jsou rozpustná v tucích a jsou zcela neškodná. Používá se třeba k přibarvování másla, sýrů, rostlinných tuků, polévek a různých pokrmů.
- Je nejen pro svou barvu, ale i chuť jednou z hlavních složek kari koření, worcestrové omáčky a četných dalších směsí koření.
- Kurkuma se také používá jako léčivá rostlina, podporuje tvorbu a vylučování žluče. U nás se z jejích barviv vyrábí známý přípravek Cholagol. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, usnadňuje trávení a kromě toho nemá žádné vedlejší účinky.
- Běžně se přidává do různých lékových forem.
V Evropě není příliš zvykem počítat kurkumu mezi běžná koření. Naproti tomu v USA jí s oblibou koření mnohé pokrmy například krémové omáčky, majonézy, saláty, míchaná vejce a pomazánky. Je zvláště vhodná k potírání grilovaných kuřat, která jednak zbavuje nepříjemné vůně drůbeže, a jednak jim dodává zlatavou barvu. Indická kuchyně jí přibarvuje rýži a sladké pokrmy. Kdo tomuto koření jednou přivykne, oblíbí si ho prý na celý život.
1 komentář
Kurkuma, přírodní lék snad na všechno.