Kustovnice čínská (Lycium chinense) pochází z jihovýchodní Asie. Najdete ji v Číně, Japonsku, Vietnamu nebo Koree. Pěstování tohoto keře je oblíbené zejména kvůli jejím červeným plodům, které se nazývají godži (goji) a vykazují řadu léčivých účinků.
Pěstování kustovnice čínské
Kustovnici čínskou můžete pěstovat také v našich zeměpisných šířkách. Tento převisající, opadavý keř, který dorůstá až do výše dvou metrů, můžete vysadit všude tam, kde je dostatečné množství slunce a nepřemokřená půda.
Kustovnice čínská se například skvěle hodí i na živé ploty, také ji můžete vysadit jako solitéru. Kustovnice kvete od června do srpna, její plody godži pak zrají od července až do října.
Množení semeny nebo řízky
Kustovnici čínskou si můžete namnožit několika způsoby. Stačí například, když si na jaře vysejete do truhlíku její semena, která velmi brzy naklíčí. Vypěstované semenáčky ovšem rovnou nedávejte do země – vhodné je, aby rostlinky kustovnice prvním rokem ještě přezimovaly ve skleníku.
Kustovnici čínskou můžete dále od června do srpna množit zelenými řízky, v zimě dřevnatými řízky, a také odkopky a oddělky.
Zpracování plodů kustovnice
Plody kustovnice čínské zvané godži jsou červené drobné bobule, které můžete po sklizni sušit nebo zpracovávat na šťávy a mošty. Godži lze přitom sušit přímo v sušičce ovoce nebo v tenké vrstvě rozložené na sítě, a to na přímém slunci.
Godži můžete také kandovat a naložit do alkoholu nebo do medu.
Godži a léčivé účinky
Pro své léčivé účinky se godži konzumují především v sušené podobě. Sušené plody kustovnice čínské mají oranžovočervenou barvu a svraštělý povrch. Chutí se podobají rajčatům a voní po datlích, rozinkách nebo sušených brusinkách.
Mezi hlavní účinné látky, které jsou v godži obsaženy, patří polysacharidy, karotenoidy, ale také flavonoidy, volné aminokyseliny, vitaminy, minerály, mastné kyseliny, anebo steroidy. Plody kustovnice čínské jsou vhodné zejména pro sportovce, starší lidi i všechny, co jsou oslabeni nemocí.
Jak se godži využívají v léčitelství?
- Mají povzbudivé účinky a posilují organismus.
- Snižují krevní tlak a také hladinu cholesterolu v krvi.
- Podporují tvorbu červených a bílých krvinek.
- Posilují imunitní systém.
- Pomáhají při léčbě rakoviny.
- Podporují činnost jater a střev.
- Mají blahodárné účinky na zrak. Zlepšují například vidění v šeru, ostrost vidění, uklidňují podrážděné oči a jsou dobrou pomocí při zánětu spojivek.
- Zvlhčují plíce, a tak působí proti astmatu.
- OmezujÍ rozšiřování lupénky a dalších kožních onemocnění.
Pozor! Někteří lékaři nedoporučují užívání plodů kustovnice čínské v průběhu těhotenství. Godži mají údajně stimulující účinky na dělohu.