Květákový mozeček s vejci

Květák připravený jako mozeček – tedy na cibulce a s vejci – dávno předstihl svého jmenovatele – mozeček na cibulce s vejci. O mozeček v současné době stojí málokdo (třebaže nezájem z valné části pramení z pouhé neznalosti). Květák jako mozeček však připravujeme relativně často. Třebaže je květák k mání po celý rok, nejlépe přece jenom chutná v létě, kdy je čerstvý. Přinášíme návod a recept na květák jako mozeček s vejci.

Jeho veličenstvo květák

Mezi brukvovitými zeleninami je květák bezesporu králem. Nekonzumujeme květ této zeleniny, jak by se mohlo podle názvu zdát, ale zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy. Květák je ceněn pro osobitou chuť, snadnou přípravu a dobrou stravitelnost. Na termín květák přišel v polovině minulého století Josef Pečírka inspirovaný botanikem Preslem a jeho termínem zelí květné. Používá se i německý výraz karfiol. Květák se dá konzumovat ve stavu syrovém, ale také kuchyňsky zpracovaný, oblibu si získal zejména obalovaný květák nebo chutný květák jako mozeček s vejci.

Květák jako mozeček s vejci

  • Květák (může být i méně jakostní, to zažloutlý, řidší nebo vyběhlý) uvaříme v mírně osolené vodě téměř do měkka. Vodu po vaření můžeme použít na polévku, ale v tom případě ji nesmíme příliš osolit
  • Květák je při vaření trochu nepříjemně cítit, proto je dobré pustit si odsávání, a nebo v létě otevřít okno, aby květákový odér nezůstal v bytě.
  • Uvařený květák necháme okapat a pak ho nasekáme na malé kousky.
  • Na másle, na sádle nebo na oleji zpěníme větší cibuli.
  • V této fázi přípravy květáku mohou vznikat různé varianty. Na cibuli přidáme jemně krájenou uzeninu, pokrájené zbytky pečeného masa z předchozího dne, kousky uzeného či slaniny. Jinou možností je podusit na cibuli dvě nakrájené zeleninové papriky či sterilizovaný hrášek.
  • Když je cibule zlatá, nasypeme do kastrolu usekaný květák a chvíli restujeme, stačí tři až pět minut.
  • Potom na květák nasypeme dvě lžíce strouhánky a zamícháme, aby se propařila.
  • V misce rozšleháme čtyři až šest vajec (podle počtu připravovaných porcí, ale také podle stavu našich zásob), vlijeme do květáku a promícháme. Vejce pro jistotu rozklepáváme nad nějakým hrnečkem, kontrolujeme jejich kvalitu a do misky je lijeme jedno po druhém.
  • Strouhánka se spojí s vejci, dobře pokrm sváže, takže zůstane vláčný a nebude se od květáku a vajec oddělovat voda. Dochutíme solí a mletým pepřem.

Večeře i nápadité pohoštění

Mozeček z květáku podáváme s vařenými bramborami omaštěnými máslem a posypaný sekanou kudrnatou petrželí. K tomuto jídlu výtečně ladí okurkový, hlávkový nevo rajčatový salát.

Květákový mozeček je také velmi dobrý na topince potřené česnekem. Touto úpravou můžeme příjemně překvapit hosty na nějaké party – zejména ty, kteří o maso příliš nestojí.

Někdo má rád květákový mozeček i vychladlý, namazaný na krajíčku chleba.

Zanechte odpověď