Kynuté knedlíky, „blbouny“

Kynuté plněné knedlíky jsou specifikem tradiční české a slovenské kuchyně. Z celé škály různých těst je to kynuté výrobně nejjednodušší, nejlevnější, a přitom nejefektivnější. Kynuté knedlíky lze plnit nejrůznějším ovocem, marmeládami, povidly, sladkým tvarohem. V současné době, kdy jsou kuchyně vybavené nejrůznější pomocnou elektronikou, není výroba kynutých knedlíků ani trochu obtížná.

Kynuté knedlíky, lidově „blbouny“

Sladké kynuté knedlíky byly v minulosti tak frekventovaným hlavním jídlem, že si vysloužily lidové označení „blbouny“. Nebo se v lidovém názvu odráží skutečnost, že sladké kynuté knedlíky dokáže uvařit i málo zdatný kuchař?

„Buchty na pare“ jsou blbouny

Plněné kynuté knedlík zná i kuchyně slovenská. Slovensky se plněným kynutým knedlíkům říká „buchty na pare“. To proto, že je výrobní postup obdobný, jako při zhotovování plněných kynutých buchet. Na Slovensku je ovšem zvykem vařit „blbouny“ v páře (což, lze ostatně i u nás), proto ten název. Když se výrazem „buchty na pare“ setkáme, nepřekládáme jej do češtiny jako „buchty na páře“, i když by to empiricky svádělo, ale jako ovocné (tvarohové, povidlové…) kynuté knedlíky. Skutečnost, že Google překladač termín „buchty na pare“ jako „buchty na páře“ přeloží, není žádný argument.

  • Totiž: V některých českých internetových textech se můžeme setkat s recepty na buchty na páře. Z toho je evidentní, že byl původní recept slovenský. Suroviny, technologie i způsob podávání jsou stejné jako v receptech na sladké kynuté  knedlíky psaných v češtině. Jen byl použit nesprávný překlad.

Čím plnit „blbouny“

Sladké kynuté knedlíky„blbouny“ – připravujeme z jednoduchého netučného a nesladkého kynutého těsta z hrubé nebo polohrubé mouky. Kynuté knedlíky plníme:

  • čerstvým ovocem  meruňkami, jahodami, borůvkami, višněmi, švestkami a renklódami, třešněmi, někdy i rybízem.
  • Nebývá zvykem plnit sladké kynuté knedlíky jablky nebo hruškami.
  • V době, kdy není dostatek vhodného ovoce, se kynuté knedlíky plní tužšími marmeládami (nikoliv džemy),
  • povidly (nejčastěji švestkovými)
  • nebo i sladkým tvarohem.
  • Na kynuté knedlíky lze použít i ovoce mražené
  • nebo některé druhy zavařené ve vlastní šťávě.

Těsto na kynuté knedlíky – „blbouny“

  • 500 g hrubé nebo polohrubé mouky, 250 ml mléka, čajová lžička soli, 1 vejce, 42 g pekařského droždí.
    Příprava: Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné. Rozmícháme v něm kvasnice a necháme vzejít (nabude a tvoří se v něm bubliny). Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila. Rozmícháme v ní kávovou lžičku soli. Ve zbytku mléka rozkvedláme vajíčko. Kvásek a mléko s vejcem nalijeme do těsta,vypracujeme tužší vláčné a kompaktní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout (protože v těstě není cukr, kyne těsto pomaleji než těsta na buchty).

Důkladně vypracovat těsto

Jako každé kynuté těsto, i těsto na sladké knedlíky je nutno vypracovat důkladně. To znamená, aby bylo hladké, lesklé a a čistě se odlupovalo od stěn zadělávací nádoby. Nesmějí v něm být hrudky. Naše babičky to dělaly ručně vařečkou, ale babičky měly trpělivost. Nám by se v současné době zdálo možní namáhavě, zdlouhavé, pracné – a tedy „zbytečné“ míchat těsto v míse třeba půl hodiny.

Ale když není patřičná vůle a zkušenost, všechnu práci na nás odvedou elektrické přístroje: buď ruční šlehač s nástavci na hnětení (háky, nikoliv metly) nebo stolní robot (nebo tak zvaná pekárna) s hnětacími nástavci.

  • Pozor: kynuté těsto na sladké knedlíky nelze hníst rukama. Právě naopak – při hnětení se do něj (vařečkou nebo háky) vhání vzduch. Jakákoliv „inovace“ (obvykle pramenící pouze z pohodlnosti) je na škodu, ne-li ku zkáze kynutého těsta.

Zde je ta podoba s buchtami

Z vykynutého těsta vykrajujeme ostrou lžicí nebo nožem stejně velké kousky. Zakulatíme je a pak roztáhneme na čtverce. Doprostřed vložíme ovoce. Z těsta vytvoříme jakýsi „raneček“, který stisknutím dobře uzavřeme. Hotový knedlík položíme spojem dolů na pomoučený tác na nepoužívané místo na vále. Necháme je ještě asi deset minut odpočívat a kynout.

Ve vodě nebo v páře

  • Dáme vařit vodu. Volíme velký kastrol nebo hrnec, aby v něm knedlíky měly dost místa – vařením nabudou.
  • Vodu osolíme lžičkou soli.
  • Kynuté ovocné knedlíky opatrně (abychom je nerozbalili) vkládáme do vřící vody.
  • Přikryjeme poklicí.
  • Vaříme pět minut, pak knedlíky obrátíme a vaříme dalších pět minut (záleží na velikosti).
  • Uvařenost knedlíku můžeme prověřit tak, že jeden vytáhneme z vody a nití jej přeřízneme.
  • Uvařené kynuté ovocné knedlíky vybíráme z vody drátěnou naběračkou a hned třemi rychlými vpichy propíchneme, aby z těsta unikla pára. Hodí se k tomu třeba špičatý nůž nebo dvojzubá vidlička. Když knedlík nepropícháme, srazí se, vytvoří se v něm tak zvaný brousek – a to je chyba nenapravitelná.

S čím kdo rád a jak je zvyklý

Uvařené kynuté ovocné knedlíky sypeme podle zvyklostí: cukrem, skořicí, mákem, perníkem, tvarohem, osmaženou strouhankou a poléváme rozpuštěným máslem nebo přislazenou smetanou.

Také je možno uvařit kulaté knedlíky bez náplně a polévat ovocnými rozvary (klevela, žahour). I tyto prázdné knedlíky je nutno po dovaření propíchat.

Kynuté knedlíky lze také vařit v páře. Ideálním zařízením je parní hrnec, ale lze i „postaru“ –  na pařáčku nebo na plátěném ubrousku napnutím přes hrnec s vodou.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď