Hledáte zajímavý recept pro rychlou večeři nebo jednoduchý všední oběd a jako bonus chcete, aby vás nestál příliš mnoho? Pak vyzkoušejte kynutý bramborák na plech. Hotovo budete mít za pár minut. Pak už jen počkáte, než se upeče.
Znáte kynuté bramborové těsto? Dost možná vás doteď ani nenapadlo, že by bramborové těsto mohlo kynout a vytvořit tak na plechu opravdu báječnou pochoutku, které jen tak někdo neodolá. A jak tedy na přípravu kynutého bramboráku?
Ingredience na kynutý bramborák pečený na plechu
Pamatuje, že je vždy třeba vybírat přísady v co nejlepší kvalitě. Jedině tak budete mít jistotu, že se vám recept opravdu povede.
Suroviny:
- brambory 500–600 gramů
- 1 střední cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce mouky
- sůl podle chuti
- 50 gramů droždí
- půl svazku kopru
Postup celého receptu
Brambory oloupeme a nahrubo nasekejte. Cibuli oloupeme a nakrájejte nahrubo. Kopr nakrájejte nadrobno. Do mísy vložte 500–600 gramů nastrouhaných brambor a přidejte cibuli, promíchejte a přidejte 1 vejce, 2 lžíce mouky, sůl podle chuti, 50 gramů droždí a půl svazku kopru. Dobře zamíchejte a dejte vykynout. 45 minut bude stačit.
Bramborák upečte dozlatova
Rozpalte si troubu na 220 °C a bramborák nalijte do dostatečně hlubokého plechu. Pokud chcete, aby byl vláčný a křupavý, neměla by jeho síla přesáhnout 4 cm. Naopak pokud chcete tak trochu buchtu, klidně ho udělejte silnější. Pečte dozlatova.
Tip pro lepší chuť
Během pečení můžete bramborák potřít sádlem a to jednou nebo dvakrát. Zajistíte mu tak nádhernou křupavou kůrčičku. A to se rozhodně cení. Samozřejmě je možné potírat i máslem, ale sádlo je zkrátka sádlo.
Připravte si cibulovou omáčku
Chcete tento recept posunout ještě o něco málo víc? Pak si k bramborákům připravte lahodnou omáčku. Není to vůbec složité. A co budete potřebovat?
Suroviny:
- 50 gramů slaniny, jemně nasekané
- 1 cibule, nakrájená nejlépe na tenká půlkolečka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- půl lžičky cukru
- 200 ml zakysané smetany
- sůl podle chuti
Postup na omáčku k bramborákům
V pánvi rozehřejte rostlinný olej. Neměl by být zahřátý více než na střední teplotu. Poté na něj přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a dobře ji osmahněte. Poté ještě přidejte cibuli, podle chuti sůl a cukr a za občasného míchání duste. Cibule musí být úplně měkká. Jakmile máte hotovo, přiveďte omáčku opět k varu, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Poté jednoduše stáhněte z ohně a můžete servírovat.
Sýrová náplň do bramboráků
Těsta můžete do pekáče nalít jen polovinu, poté ho prolít náplní z tvarohu a sýra, přelít zbylým těstem a opět dopéct. A co budete potřebovat?
- 200 g tvarohu
- 1 vejce
- 100 gramů strouhaného sýra
- sůl podle chuti
Smíchejte sýr a tvaroh s vejcem a solí a připravte si rychle hotovou a chutnou náplň. Dobře promíchejte a rozprostřete na bramborák. Uvidíte, jak zdánlivě obyčejné jídlo rychle ozvláštníte.