Langoše se zakysanou smetanou

Langoš je na tuku smažená placka z jednoduchého kynutého těsta. Setkáváme s ním v národní kuchyni maďarské, slovenské, rumunské (sedmihradské). Langoše přišly asi v 80. letech i k nám a z pouličních stánků rychlého občerstvení se rychle dostaly i na domácí stoly. Recepty na langoše jsou různě upravovány a i hotové langoše jsou různě dochucovány. Nabízíme recepty na langoše, na jejich přípravu nebo konečnou úpravu byla použita zakysaná smetana.

Langoše: Přišly k nám z jihovýchodu

Na langoše připravujeme kynuté těsto. V té nejjednodušší variantě se připraví pouze z hladké mouky, mléka a kvasnic. Existují ale těsta různě „vylepšená“. Aby byly langoše takové, jak mají být, je třeba dodržet některé zásady:

  1. těsto musí být dobře vypracované,
  2. dobře vykynuté (není-li v receptu uvedeno jinak)
  3. Placku je třeba prsty roztáhnout, aby byla tenká.
  4. Smažení je rychlé,
  5. vrstva tuku musí být vyšší,
  6. tuk musí být dobře rozehřátý,
  7. ale nikoliv přepálený.

Hotový a ještě vřelý langoš se potírá slanou vodou, ve které je rozetřený česnek. V zemích, kde je langoš doma, se u stánků nabízí varianty langoše, které mohou být vodítkem i pro domácí úpravu:

  • langoš čistý (například v Maďarsku je česneková voda běžně k dispozici na stolcích u stánků k volnému použití, každý si “očesnekuje podle vlastní chuti),
  • se strouhaným sýrem,
  • se zakysanou smetanou,
  • se zakysanou smetanou a se sýrem,
  • no a pod vlivem západních zvyklostí také s kečupem
  • nebo s kečupem a sýrem.

Když si zákazník vybere třeba langoš se zakysanou smetanou nebo s jinou úpravou, placku potře česnekovou vodou už výrobce.

Langoše se zakysanou smetanou

Langoše se zakysanou smetanou jsou velmi chutné, ale je nutno počítat s tím, že se „jedlík“ umaže. Je proto pohodlnější připravit si langoše se zakysanou smetanou doma, kde se po konzumaci této svérázné pochoutky můžeme umýt.

Zakysanou smetanu dáváme na langoše buď v její surové podobě, a nebo ji můžeme jemně dochutit: mírně přisolit, přidat česnek, zelené bylinky (bazalka, pažitka). V domácím prostředí můžeme dát zakysanou smetanu na stůl, aby si ji každý na langoš přidával podle vlastní chuti.

Zakysanou smetanu můžeme přidat i do těsta, bude pak křehčí.

Langoše: Recepty na langoše nejen se zakysanou smetanou

Základní těsto na langoše

  • 500 g hladké mouky a kvásek (připravíme ze 4 dl mléka, špetky cukru a 42 g droždí, to je jeden náš obvyklý balíček).
    Příprava: Kvásek smícháme s moukou a necháme dobře vykynout. Z těsta pak vytvoříme placičky, které fritujeme. Potíráme kečupem nebo česnekem a přisypeme strouhaný sýr.
    Výhoda: Těsto je nesmírně levné, tak jej nejčastěji připravují prodejci langošů ve stáncích.

Langoše bez kynutí

  • 500 g hladké mouky, 1 kelímek zakysané smetany, 2 dcl l mléka, 25 g droždí,  lžička cukru, sůl, lžička sody, olej na smažení, česnek, voda.
    Příprava: Z droždí, mléka, kostky cukru a trošky hladké mouky připravíme kvásek. Pak k němu přidáme všechnu hladkou mouku, zakysanou smetanu, sůl a sodu. Vypracujeme těsto, z kterého hned tvoříme bochánky. Roztáhneme je na požadovanou velikost pánve a smažíme po obou stranách v oleji. Usmažené langoše potřeme směsí česneku, vody a soli. Pak můžeme posypat sýrem, pokapat zakysanou smetanou, kečupem – podle chuti.

Langoše z jogurtového těsta

  • 350 g hladké mouky, špetka soli, 1 bílý jogurt (můžeme nahradit zakysanou smetanou), 1 kelímek mléka, 1 vejce a 1 kostka droždí.
    Příprava: Zaděláme na těsto a necháme ho v míse přes noc v chladu (nenabyde). Druhý den vykrajujeme lžící langoše, roztáhneme a smažíme na oleji. Hotové je potíráme rozetřeným česnekem, zakysanou smetanou, kečupem a sypeme strouhaným sýrem. Zakysanou smetanu můžeme dochutit bylinkami.

Langoše ze zakysané smetany

  • 0,25 l mléka, 2 vejce, 50 g droždí, 1 zakysaná smetana, 800 g hladké mouky, 1 lžička soli.
    Příprava: Všechny suroviny zpracujeme na těsto. Mikrotenový sáček vymažeme olejem a těsto v něm dáme do ledničky na dvě hodiny odpočinout. Pak oddělujeme stejně velké kousky, prsty roztáhneme do placky. Smažíme na oleji. Podáváme  potřené česnekem a osolené; posypané strouhaným sýrem a pokapané zakysanou smetanou či kečupem; a nebo potřené zavařeninou, případně zavařeninou a zakysanou smetanou.

Zanechte odpověď