Lečo k nám doputovalo z Maďarska a zabydlelo se i v naší kuchyni. Receptů a různých obměn je nespočet, tento recept používá čerstvou zeleninu, která je v létě snadno dostupná.
Ingredience 
Cibule
5 rajčat
6 paprik: 3 žluté a 3 červené
200 g moravské klobásy
4 vejce
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme, zbavíme zelených „bubáků“ a nakrájíme na kousky. (Kdo chce rajčata oloupat, nařízne je na spodní straně do kříže a ponoří na pár minut do vařící vody. Slupka se v místě nakrojení odchlípne a rajčata pak jdou snadno oloupat) Moravskou klobásu nakrájíme na kolečka.
Na oleji zpěníme cibuli a přidáme moravskou klobásu. Chvíli smažíme, vsypeme papriky. Až budou měkčí, přidáme i rajčata. Dohromady dusíme do doby, než se vypaří voda. V hrnku vedle si rozkvedláme vejce a vlijeme je k zeleninové směsi. Mícháme, dokud se lečo nezpevní. Ochutíme solí a pepřem, podáváme s chlebem.
Pokud máte chuť na obměnu, zkuste francouzskou verzi leča, kterou jistě znáte pod jménem ratatouille. Princip je stejný, používá se však jiná zelenina.
Ingredience
2 lilky
2 cukety
2 papriky: 1 červená, 1 zelená
3-4 rajčata
Cibule
3 stroužky česneku
Tymián
Sůl
Pepř
Olivový olej
Postup
Postup je v zásadě stejný jako u leča. Zeleninu omyjeme. Pokud jsou cukety a lilky moc velké, odstraníme z nich pecky. Z paprik odstraníme semeníky, z rajčat bubáky. Nakrájíme na stejně velké kousky. Nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a postupně zeleninu: nejdéle se musí dělat lilek, potom papriky a cukety, potom rajčata. Celkem smažení trvá asi dvacet minut. Pokud chceme mít ratatouille ještě lepší, osmažíme každou zeleninu zvlášť, aby se dělala přesně tak dlouho, jak potřebuje, a smícháme vše až na závěr. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem.