Lín pečený na másle je pochoutka. A přitom je tato úprava jednoduchá. Nebo možná – právě proto. Prosté, jednoduché úpravy svědčí všem rybám, což potvrdí labužní i rybáři. Jak připravit lína na másle?
Lín obecný – ekonomicky významná ryba
Lín obecný (Tinca tinca) je evropským druhem ryby, ale žije i v částí západní Asie. Je to ekonomicky významná ryba. Lín je chován v akvakulturách a loven sportovními rybáři. Komerční využití je u lína v podobě konzervovaných potravin, čerstvého a mraženého masa. V České republice se vyskytuje jako doplňující zboží o Vánocích.
Lín na másle: Recepty
Lín pečený na másle I.
- 1 ks větší lín, 1-2 lžíce drceného nebo i celého kmínu, (podle obliby kmínu), 200 g másla, asi 40 g hladké mouky, trochu rybího (zeleninového) vývaru nebo vody, pepř, sůl.
Příprava: Lína vykucháme, odstraníme šupiny, případně můžeme rybu také stáhnout z kůže, většinou odstraníme také hlavu, ocas a další ploutve. většího lína přepůlíme. Maso osolíme, okořeníme pepřem, posypeme kmínem a jemně poprášíme hladkou moukou. Rybu vložíme do pekáče s rozpáleným tukem, pekáček dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 12 až 15 minut. Při pečení rybu několikrát přelijeme výpekem a podlijeme trochou vody nebo rybího či zeleninového vývaru. Na talíři přelijeme jednotlivé porce lína výpekem a podáváme s různě upravenými bramborami a nějakým vhodným zeleninovým salátem.
Lín pečený na másle s bylinkami
- Lín, čerstvý tymián, čerstvý rozmarýn, šťáva z jedné limetky (nebo z citronu), 125g másla, hladká mouka, sůl, 3 stébla citronové trávy.
Příprava: Očištěné líny osušíme, důkladně prosolíme. Dovnitř ryby nakapeme šťávu z limetky nebo z citronu. Na závěr poprášíme lehce hladkou moukou. Vložíme do pekáče, obložíme bylinkami a citronovou trávou, kterou podélně rozřízneme napůl (pro vůni). Na závěr přidáme pokrájené máslo. Vložíme do trouby zapnuté na asi 180°C a pečeme přikryté přibližně 25-3O minut, podle velikosti ryby. Poté pečeme odkryté dalších deset minut.
Lín pečený na másle II.
- Větší lín, sůl, citrón, máslo, zelená petržel.
Příprava: Lína osolíme, na hřbetě nařízneme a do otvorů vsuneme plátky citrónu. Rybu pečeme na rozpáleném másle, při pečení podlijeme trochou vody a během celého pečení opakovaně rybu poléváme. Pečeme asi půl hodiny. Potom lína položíme na předehřátou mísu, zdobíme citrónem a zelenou petrželí a přelijeme šťávou. Přílohou jsou opečené brambory.
Lín pečený na másle III.
- 4 kuchyňsky upravení líni (po 350 g), 2 citrony, sůl, 1 lžíce celého kmínu, 4 lžíce oleje, svazek čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, petrželka), 100 g másla.
Příprava: Líny omyjeme, osušíme a pokapeme z obou stran šťávou vymačkanou z jednoho citronu. Ryby lehce osolíme a důkladně posypeme kmínem. V pánvi rozpálíme olej a líny zprudka opečeme z obou stran. Na dno pekáčku položíme pečicí papír a rozložíme na něj líny. Druhý citron nakrájíme na plátky. Do břišních otvorů ryb vložíme několik snítek čerstvých bylinek a plátky citronu. Pak ryby poklademe na kousky nakrájeným máslem. Pekáček vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 20 minut při teplotě 180 °C. Pečené líny podáváme s a vařenými bramborami, posypanými řeřichou.
Lín pečený na másle IV.
- Lín, menší cibule, mrkev, bobkový list, 10 kuliček pepře, máslo, 2 dcl mléka, lžíce octa, sůl, vařené brambory, petrželka.
Příprava: Lína zabalíme do organtýnu a vaříme asi 15 minut ve slané vodě se zeleninou, kořením, lžičkou másla, mlékem a octem. Pak ho vybalíme, dáme na mísu, obložíme malými brambory, ozdobíme petrželkou a pokapeme máslem.