Když chvíli hledáte něco o špenátu, někde se dozvíte, že je bohatý na železo, jinde zase, že to není tak slavné. Zmatení, které železo ve špenátu provází, zřejmě vzniklo z tradované historky o posunutí desetinné čárky, která jeho obsah v zelenině přecenila. Ať už je historka pravdivá nebo ne, a ať je to s železem jak chce, jisté je, že tak jako tak špenát obsahuje řadu prospěšných látek a jeho konzumací nic nezkazíte, ba právě naopak.
Z listového špenátu si můžeme připravit omáčku. Špenát lze samozřejmě koupit mražený nebo čerstvý, počítejte s tím, že čerstvý se dost scvrkne.
Ingredience (pro 4 osoby)
900 g čerstvého špenátu nebo balíček (cca 400 g) mraženého
3 stroužky česneku
200 ml sladké smetany
Sůl
Pepř
Máslo
Postup
Na másle krátce orestujeme čerstvý špenát, přidáme smetanu a rozmačkané stroužky česneku, ochutíme solí a pepřem. U mraženého špenátu počkáme, až trochu povolí, rovněž orestujeme. Špenát nepřipravujeme dlouho, stačí chvilka.
Takto připravenou omáčku můžeme použít k masu a bramborám, vejci a bramborám nebo na těstoviny (například spolu s orestovaným sezamem).
Pokud toužíme po salátu jako příloze, špenát bude znovu vítaným pomocníkem.
Ingredience
Jedno balení mladých lístků špenátu (cca 125 g)
100 g sušených rajčat v oleji
30 g parmezánu
30 g slunečnicových semínek
2 lžíce jablečného octa
Lžíce sójové omáčky
2 lžíce oleje z nakládaných rajčat nebo olivový olej extra virgin
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Postup
Lístky špenátu omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na větší kousky a dáme do mísy. Přidáme najemno nakrájená rajčata a parmezán nakrájený na tenké hoblinky. Na pánvi na sucho opražíme semínka slunečnice a po vychladnutí vsypeme k salátu.
Z oleje, octa, sójové omáčky, pepře a trochy soli umícháme zálivku, kterou salát přelijeme. Po důkladném promíchání ihned podáváme. Pokud salát nechceme podávat hned, s nalitím zálivky a mícháním počkáme, aby lístky nezhadrovatěly.