Lívance bez kynutí

Pokud pátráte po snadném receptu pro rychlou a skvělou snídani nebo sytou a efektní večeři, určitě se neobejdete bez receptu na lívance bez kynutí. Máme pro vás hned dva recepty. V tom prvním hraje hlavní roli rum a sníh s bílků, v tom druhém si vystačíte s bílým jogurtem.

Vždy vám vzniknou skvělé a báječně nadýchané lívance – přesně takové, jaké servírují dokonalé americké hospodyňky svým strávníkům s javorovým sirupem.

Lívance bez kynutí s rumem

Ingredience:

300 gramů polohrubé mouky
2 středně velká vejce
500 ml polotučného (nebo lépe plnotučného) mléka
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 špetka soli
1 lžíce cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce rumu

Postup:

Mouku prosijeme a smícháme s práškem do pečiva, oběma druhy cukrů a solí. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vmícháme do mouky, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vejce musí být pokojové teploty, jinak se těsto v teple může zdrcnout. K mouce nalijeme ještě rum a vše důkladně promícháme.

Nakonec vzniklé těsto prošleháme s vlažným mlékem a úplně nakonec jemně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto necháme uležet přibližně pět minut, ne více. To stačí, aby se lepek dostatečně uvolnil, ovšem delší odležení by způsobilo zřídnutí těsta.

Mezitím rozehřejeme na pánvi rostlinný olej. Z těsta tvoříme menší placičky a smažíme je po obou stranách dozlatova. Použít můžeme také lívanečník (ten teflonový není třeba ani vymazávat, lívance ovšem nebudou mít tak křupavou kůrku). Osmažené lívance položíme do ubrousků nebo papírových utěrek, které odsají přebytečný tuk. Lívance bez kynutí servírujeme ještě teplé například s ušlehanou šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jen tak s marmeládou či polité javorovým sirupem. Velmi dobře chutnají i studené.

Lívance bez kynutí s jogurtem

Kypřící prášek dokáže s lehkostí a nadýchaností těsta doslova zázraky. Někdy ale nechává nepříjemnou podchuť. V předešlém receptu s ní úspěšně bojovala příchuť rumu, v tomto zvládne stejnou úlohu bílý jogurt. Těsto navíc nevyžaduje žádné důkladné míchání šlehání, jeho příprava je proto opravdu blesková.

Ingredience:

1 kelímek bílého jogurtu (cca 150 gramů)
2 vejce
350 ml vlažného mléka
1 velká lžíce másla
250 gramů hladké mouky
½ balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce libovolného cukru

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva. Je lepší ji prosít, ale dobře poslouží i běžná metlička, se kterou budete chvíli kroužit v míse. V jiné míse rozpusťte máslo a spojte s vejci, bílým jogurtem, cukrem a mlékem. Dobře promíchejte.

Nyní stačí spojit tekuté a sypké suroviny. Stačí to udělat tak ,aby se mouka namočila. Vůbec nevadí, že v těstě zůstanou žmolky. Naopak, dokonale promíchané a prošlehané těsto by na pánvičce spadlo.

Rozehřejte olej a opět smažte malá kolečka (průměr 6-7 cm). Lívanečky můžete servírovat stejně jako ty předcházející, ale vynikající jsou také obalené ve skořicovém cukru, který jim dodá zajímavou chuť.

Zanechte odpověď