Losos na másle

Losos je ryba, kterou nejídáme každý den. Proto přípravě lososa věnujeme zvýšenou pozornost a používáme jen kvalitní suroviny. Tradičně se upravuje losos na másle. Nabízíme několik receptů.

Losos na másle

Losos s bylinkovým máslem

  • 600 g lososa, trochu bílého vína, 50 g másla, hrst nasekané petrželky, citrónová šťáva, sůl.
    Příprava: Plátky ryby zakapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut uležet. Mezitím měkké máslo smícháme s jemně nasekanou petrželkou, ochutíme trochou citrónové šťávy a vytvarujeme 4 válečky, které zabalíme do alobalu a uschováme v chladničce. Rybu osušíme, mírně osolíme, pokapeme bílým vínem a vložíme na rošt do horkovzdušné trouby. Pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Na každý hotový plátek ryby poklademe po jednom válečku bylinkového másla. Máme-li čerstvý šalvěj nebo rozmarýn, můžeme ochutit máslo tímto jemně nasekaným

Pečený losos na másle

  • Porce lososa osolíme, pokapeme citrónem, pečeme na másle doměkka.
    Podává se s karamelovými brambory. Do tuku na pánvi přidáme kávovou lžičku mletého cukru. Jakmile se rozpustí, přidáme uvařené, na kousky nakrájené osolené brambory, opečeme a okořeníme zelenou petrželí. Nezvyklá kombinace ve spojení s rybou chutná výborně.

Pečený losos na másle s rajčaty

  • 1 kg lososa, 4 dkg másla, několik rajčat a cibulí, sůl, pepř.
    Příprava: Lososa omyjeme, odstraníme ploutve. Hřbet nakrojíme v pravidelných mezerách, do otvorů vložíme plátky nakrájených rajčat a cibulí. Rybu osolíme, opepříme a potřeme máslem. Vložíme do pekáče, obložíme zbylou zeleninou a pečeme v troubě asi 1/2 hodiny. Průběžně poléváme vzniklou šťávou.

Pečený losos

  • Porce lososa, sůl, citrónová šťáva, hladká mouka, máslo.
    Příprava: Porce lososa osušíme, nasolíme, pokapeme citrónem a necháme odležet. Po odležení maso obalíme v hladké mouce a na oleji nebo na másle z obou stran dozlatova opečeme.
    Příloha: Různě upravené brambory, studené majonézové omáčky a bohatá obloha podle vlastní fantazie.

Grilovaný losos s pórkem

  • 8 mladých pórků, 4 krát 2,5 cm silných podkůvek lososa každá 250 g, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
    Příprava: Očištěný a na kolečka nakrájený pórek blanšírujeme dvě minuty ve vroucí vodě, osušíme ho, ochladíme pod tekoucí studenou vodou, znovu osušíme a odstraníme vrchní vrstvu. Kousky lososa natřeme spolu s pórkem olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, okořeníme solí a pepřem. Podkůvky klademe na plech a pečeme v troubě se zapnutým grilem 15 až 20 minut, dokud není losos tuhý a pórek trochu přismahnutý. Podáváme okamžitě s plátkem bylinkového másla na každé podkůvce.
    Příloha: brambory nebo hranolky.

Grilovaný losos po ligurském způsobu

  • 4 plátky lososa (po 150 g), 1 dl marsaly (či sherry nebo bílého dezertního vína), hrst petrželové natě, 1 lžíce fenyklu, 4 lístky máty peprné, půl lžičky hnědého cukru, 40 g másla a sůl.
    Příprava: Plátky lososa necháme hodinu odpočinout v marinádě z marsaly a hnědého cukru. Mezitím zvolna podusíme omyté nasekané koření s petrželkou asi 5 minut na másle. Rybí maso necháme okapat, nepatrně osolíme a rychle po obou stranách opečeme na dobře rozpálené grilovací mřížce.
    Na talíři lososa zakapeme připraveným okořeněným máslem.

Zanechte odpověď