Máta peprná je častou součástí bylinkových zahrádek, řada lidí ji s oblibou pěstuje v truhlících na kuchyňské lince nebo okenním parapetu. Tato rostlina, která je populární díky své svěží chuti a vůni, nachází uplatnění jak v kuchyni, tak v bylinkářství.
Původ máty
Máta peprná, která je jednou z nejoblíbenějších bylinek, pravděpodobně pochází ze západní Evropy, a to konkrétně z Anglie. Tento druh je přirozeným hybridem máty vodní a máty klasnaté, v současnosti se pěstuje v mírných pásech po celém světě.
Pěstování máty
Mátu peprnou můžete pěstovat jak doma v květináčích, tak venku na zahradě. Jelikož se jedná o rostlinu mírného pásu, v našich zeměpisných šířkách výborně snáší i zimy.
Mátu si můžete vypěstovat přímo ze sazeničky. Vysadit na zahradu ji můžete už během března a dubna, nebo také s příchodem podzimu v září. Sázejte ji ale do vlhké půdy a pravidelně ji zalévejte, tato rostlinka je totiž velmi citlivá na sucho.
Dostatečné množství prostoru
Pokud mátu zasadíte na zahradě, vyčleňte jí k růstu dostatečné množství prostoru a dávejte pozor, aby vám nezastínila ostatní rostliny. Nevystavujte ji ale přímému slunci nebo prudkému větru.
Jakmile se vám máta peprná na zahradě rozroste, už nebude potřebovat prakticky žádnou péči. Vypěstovanou mátu ale na zahradě něčím ohraďte, docela rychle se totiž rozrůstá. Dospělá máta peprná vám pak na zahradě vydrží minimálně tři až pět let.
Kultivary máty peprné
Máta peprná se vyskytuje rovněž v mnoha kultivarech. Jde například o mátu peprnou pomerančovou, čokoládovou, švýcarskou nebo bergamotovou.
Sklizeň máty
Po celé léto můžete z máty otrhávat její čerstvé listy. Pokud si chcete její nať a listy ostříhat a následně usušit, učiňte tak před tím, než vykvete, a to nejlépe v poledních hodinách. Sušenou mátu skladujte maximálně rok, a to nejlépe v uzavřených nádobách.
Využití máty v kuchyni
Čerstvé listy máty nacházejí využití v omáčkách, moučnících, nápojích a salátů. Čerstvá máta tvoří také základ oblíbeného míchaného drinku mojito, který dále obsahuje bílý rum, třtinový cukr, limetku a perlivou vodu.
Ze sušené máty se louhuje výborný čaj, sušené listy se mohou přidat také jako koření k pečenému masu nebo zelenině.
Máta peprná a zdraví
Máta peprná vykazuje obrovskou škálu pozitivních účinků na lidské zdraví. Jakým způsobem nám prospívá?
- Posiluje nervovou soustavu.
- Pomáhá při žaludečních potížích.
- Zastavuje zvracení.
- Zlepšuje chuť k jídlu.
- Tiší bolesti při podrážděném žlučníku.
- Pomáhá při bolestech zubů a dásní.
Pozor, mátě peprné by se měly vyhýbat těhotné ženy! Navíc soustavné užívání mátového čaje také způsobuje poruchy krevního obrazu.