Jak skladovat ovoce, aby zůstalo chutné a čerstvé? Zkuste ho třeba zamrazit. Melounová dřeň patří mezi velmi oblíbené, a přitom opravdu rychlé recepty. A jako bonus chutná opravdu skvěle.
Také máte rádi, když se můžete zakousnout do čerstvého a šťavnatého melounu? Když nakupujeme potraviny, obvykle nakoupíme do zásoby, a to se týká i ovoce, pro které obzvláště platí, že při špatném skladování se začne rychle kazit a ztrácet důležité živiny a vitamíny. Podívejte se na rady a tipy, jak nejlépe ovoce uchovávat, aby zůstalo co nejvíce a nejdéle chutné. První z nich bude recept na melounovou dřeň.
Kde skladovat meloun před výrobou dřeně
Skladování ovoce v lednici je v tomto případě zcela nezbytné. Většina ovoce, včetně jablek, bobulí a hroznů, vydrží déle, pokud je uchováte v původním obalu a skladujete v lednici ve spodních šuplících. Také perforované plastové sáčky pomáhají udržovat ovoce déle čerstvé, tím, že ze sáčku může odcházet přebytečná vlhkost. Jsou skvělé pro hrozny, borůvky, třešně, jahody a samozřejmě také pro meloun.
Recept na melounovou dřeň
Na přípravu melounové dřeně budete potřebovat:
- půl kila dužiny z melounu bez semen
- 1 citron
- dvě lžíce kvalitní smetany ke šlehání (všeobecně platí, že čím je tučnější, tím je lepší)
- cukr s mátou (v množství asi 4 lžíce)
Nejprve dužinu melounu dobře rozmixujte, a pak k ní přidejte další ingredience. Nemusíte se bát – všechno bude hotové za několik minut. Pak už stačí tuto směs jen dát zamrazit. Pokud se chcete vyhnout vzniku velkých hrudek, pak nezapomeňte směs během mrazení každou půlhodinu míchat.
Meloun lze zamrazit i jenom tak
Téměř každé ovoce lze zmrazit, což je asi nejlepší způsob, jak ho uchovat i na zimu, kdy je ho nedostatek a je k nám dováženo nezralé z velkých dálek. Můžete jej zmrazit celé, na malé kousky nebo naložit do sklenice se sirupem. Nejlepší způsob zamrazení borůvek nebo jiných bobulí je, když je rozložíte na nějakou rovnou podložku a dáte na pár hodin do mrazáku, poté je přesypte do sáčku nebo krabičky a nebudete mít kuličky tolik slepené. A stejně to jde i u melounu – prostě z jeho dřeně vykrájejte kuličky a takto ho zamrazte.
Kde využít mražené ovoce
Mražené ovoce má mnoho využití, je skvělé pro přípravu smoothies, omáček na vdolky nebo palačinky, či wafle, ale také do jogurtu nebo cereálií. Většinu ovoce můžete v mrazáku uchovat až 1 rok. Je dobré samozřejmě všechny sáčky a krabičky opatřit datem zamrazení.
Tip na závěr
Pokud si chcete ovoce uchovat na delší dobu, udělejte si kompot! Zavařené ovoce lze skladovat 1–2 roky. Vyrobit ho lze dokonce i z melounové kůry, kterou jinak bez užitku vyhazujete. Není na tom vůbec nic složitého. Stačí si jenom najít recept na internetu a postupovat podle něj.