Už jste někdy slyšeli pojem „merhování“? Jednoduše jde o zdobení chodského koláče, a to pomocí máku, tvarohu a povidel. Koláč se ve finále dozdobí překrájenými mandlemi a rozinkami a vznikne tak dokonalý jedlý obraz.
Merhování
Pro další rozměr koláče se do tvarohu přidá ještě hojné množství rumu nebo se do něj namočí rozinky. Neuděláte chybu ani v tom případě, když přidáte rum do povidel nebo do máku. Vyjímat se bude všude. Pokud máte chuť si skvělý, tradicí ovoněný, chodský koláč připravit doma, určitě to s naší pomocí zvládnete.
Připravte si suroviny na těsto
Na přípravu chodského koláče budete potřebovat 70 g droždí, 500 ml teplého mléka, 1 vejce, 3 žloutky, 220 g krupicového cukru, 1 kg polohrubé mouky, 250 g měkkého másla, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru z půlky citronu, sůl, 100 ml rumu a 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje.
Nyní můžete zpracovat těsto. Do teplého mléka se lžičkou cukru přidejte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Rozmíchejte vejce se žloutky a postupně přidejte všechny suroviny. Přidejte i kvásek a vyhněťte těsto. Těsto přikryjte a nechte ho hodinu kynout. V případě, že potřebujete kynutí urychlit, rozehřejte troubu na 40 °C a nechte v ní těsto nakynout.
Vytvarujte koláče
Těsto rozdělte na cca 10 kousků a pomocí válečku a prstů z něj vytvořte koláče. Na koláčích si nezapomeňte udělat okraje a nechte je ještě chvíli kynout. Po vykynutí potřete okraje rozšlehaným vajíčkem.
Na přípravu náplní na merhování budete potřebovat tyto suroviny
Na tvarohovou náplň si připravte 1 a půl kg kvalitního tučného tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, cukr podle chuti, rum podle chuti, citronovou kůru, vanilkový cukr, 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu, 125 g změklého másla a 3 bílky. Všechny suroviny, kromě bílků, zpracujte do kompaktní hmoty a ve finále vmíchejte sníh ze 3 bílků.
Na makovou náplň si nachystejte 250 g máku, který se dá zakoupit i mletý, 1 vejce, 5 rumových perníčků, které jsou namočené ve vodě, krupicový cukr podle chuti a špetku skořice. Mletý mák smíchejte s cukrem a spařte jej ve vařící vodě. Následně vmíchejte vejce, perníčky a skořici.
Na povidlovou náplň si připravte 750 g švestkových povidel, citronovou šťávu, rum a 1 polévkovou lžíci bramborového škrobu. Povidla jednoduše smíchejte s ostatními ingrediencemi.
Začněte merhovat
Nyní se můžete pustit do zdobení koláčů. Mák, povidla a tvaroh si rozdělte do 3 cukrářských sáčků. Použijte zdobící špičky. Merhování tak posunete ještě o level výš. Merhovat můžete dvěma způsoby. V prvním případě si můžete na koláč rozetřít tvaroh a následně zdobit povidly a mákem. Koláč můžete ozvláštnit tvary, jako je srdce, květina, ptáček nebo i jinak. Záleží na vaší fantazii. Mezi obrázky následně rozmístěte blanšírované mandle a rozinky.
TIP: Zachovejte okraj a koláč potřete tvarohovou náplní. Makovou náplní si jej rozdělte na 3 stejné podélné díly. Prostřední díl ozdobte několika vlnkami z makové a povidlové náplně a rozmístěte mezi ně rozinky. Krajní díly ozdobte jednoduchou kreslenou větvičkou z makové a povidlové náplně, s několika lístky, do kterých umístíte blanšírované mandle.
V druhém případě můžete začít koláče merhovat proužky. Takovýmto koláčům se říká také „panské koláče“. Jednoduše na koláč nastříkáte sáčkem několik proužků tvarohu, máku a povidel. Počet proužků a jejich tvar záleží pouze na vás.
TIP: Vynechejte okraj a obtáhněte jej tvarohovou náplní. Následně přidejte proužek makové, povidlové a opět tvarohové náplně, vždy po jednom proužku. Až budete mít hotovo, koláče dozdobte rozinkami a krájenými blanšírovanými mandlemi.
Upečte koláče dozlatova
Troubu si předehřejte na 180 °C a koláče v ní pečte do té chvíle, dokud jim nezrůžoví okraje. Může to trvat 20–25 minut. Když koláče vytáhnete z trouby, potřete je rozpuštěným máslem, do kterého kápněte trochu rumu.