Métský salám je výrobek typický pro německou kuchyni. Vyrábí se ovšem i u nás. Protože je métský salám podobný výrobku zvanému teewurst, čajovka, čeští výrobci někdy mezi oběma výrobky nerozlišují. Métský salám bychom v českých podmínkách nazvali spíš pomazánkou, protože má měkkou konzistenci. Pro métský salám je stejně jako pro čajovku příznačné, že se jedná o výrobek fermentovaný.
Métský salám, Mettwurst
„Métský salám je podobný výrobek jako čajovka. Původ tohoto salámu není jasný, někde se píše, že je pojmenován podle města Mety, jinde se píše, že s městem Mety nemá žádnou souvislost, nýbrž jde o mylnou překladovou homonymii s německým slovem Mettwurst označujícím libové salámy (roztírané či krájené) a odpovídajícím výrobkům typu čajovka,“ vysvětluje se v české verzi Wikipedie.
„Métský salám by měl obsahovat přes 60 % hovězího masa, zbytek by mělo tvořit tučné vepřové maso (syrové a uzené laloky a boky). Surovina se plní do tenkých hovězích střev, která se vážou do kol. Salám se udí podobně jako čajovky,“ uvádí se. Současní čeští výrobci mezi čajovkou a métským salámem nečiní rozdíly. Pouze métský salám plní do do „nekonených“ střev, zatímco čajovky dodávají na trh ve formě krátkých „buřtíků“. Obsah ve střevech bývá stejný.
- V Německu, které je domovinou obou výrobků, se jedná skutečně o dva druhy uzeniny. Métský salám mívá různě hrubou frakci masa.
Mettwurst a teewurst
„Teewurst byl vynalezen v Pomořansku, pravděpodobně v malém pobaltském městečku Rügenwalde (nyní Darłowo), v polovině 19. století. V němčině tee znamená čaj, a tak klobása dostala název teewurst podle zvyku podávat ji v době svačiny, odpoledního čaje,“ můžeme se dočíst v zahraničních materiálech.
„Mettwurst je syrová klobása vyrobená z vepřového a hovězího masa,“ tak je charakterizován métský salám v německé verzi otevřené encyklopedie.
„Název pochází z dolní němčiny. Výraz Mett odkazuje na jedné straně k omezení dolnoněmeckého výrazu pro maso nebo sekané vepřové maso bez slaniny , na druhé straně je dána blízkost latinského mattea pro „lahodný pokrm z nasekaného masa, bylinek atd.“ . Tato dvě slova a jejich použití se pravděpodobně navzájem přitahovaly,“ vysvětluje se v německé Wikipedii.
Uzené klobásy Mettwurst vyrobené z vepřového masa jsou také regionálně známé jako Mettenden. V oblasti Harz, Durynsko a Sasko je Mettwurst také známý jako Knackwurst (uzený a neuzený). V oblasti Anhaltska , Mansfeldu a v oblasti severně od Harzu se Mettwurst nazývá Bratwurst.
Pan Maceška byl první
Teewursty a mettwursty začal po první světové válce v nově vzniklém Československu vyrábět pražský velkouzenář Emanuel Maceška (1877 – 1966). Pouze nepoužíval směs masa vepřového a hovězího (jak tomu bylo v německém vzoru), ale jen maso vepřové. Výrobku se lidově říkalo „mazací buřt“ (chutnalo a vonělo to jako uzenina, a dalo se to namazat na chleba).
Emanuel Maceška uvedl produkt na trh pod svým jménem. Označení „maceška“ rychle zobecnělo. Protože uzenář Maceška přišel s výrobou teewurstů jako první v Československu, záhy bylo kladeno mezi oba názvy rovnítko. Maceška = teewurst.