Do světa “velké gastronomie” se zařadilo Česko v roce 2008, kdy byla poprvé restauraci na našem území udělena tak zvaná Michelinský hvězda. Vysokého mezinárodního ocenění se tehdy dostalo restauraci Allegro pražského hotelu Four Seasons. Michelinská hvězda by se dala přirovnat ke zlaté medaili z olympiády nebo k filmovému Oscaru. Je to nejvyšší ocenění, které touží získat šéfkuchaři z celého světa.
Michelin. Není to shoda jmen?
Značka Michelin – i se svým maskotem, obtloustlým panáčkem ze samých pneumatik – je známá ze světa automobilového průmyslu. Má světoznámý výrobce pneumatik něco společného s udělováním prestižní ceny nejlepších restaurací, a nebo to je pouze shoda jmen? Ne, není to náhoda, a souvislost zde je, dokonce přímá.
Panáček radil řidičům, kde mohou pojíst
Původně byl Michelin Guide (michelinský průvodce) určen pro řidiče. Poprvé pro ty, kteří si koupili v roce 1900 nové pneumatiky již tehdy známé francouzské značky. Michelin Guide, budoucí postrach všech luxusních restaurací, začal (nejdřív zdarma) vycházet jako praktický pomocník pro všechny, kdo kupují pneumatiky. Byl to obyčejný seznam benzinových pump, autoservisů, garáží, veřejných toalet a tipů na to, kde se může vyhládlý řidič náklaďáku nebo obchodní cestující občerstvit.
- První hvězdička se na stránkách tohoto gastrobedekru objevila v roce 1926. To už se průvodce prodával za peníze.
Svému spojení s pneumatikami se gastronomický bedekr nijak nebrání. Není důvod. V roce 2000 byl obtloustlý maskot Michelinu, jemuž se ve Francii říká Bibendum, zvolen nejlepším logem všech dob. Od padesátých let navíc v průvodci označuje specifickou kategorii restaurací – Bib Gourmand, restaurace „s dobrou kuchyní a mírnými cenami“.
Michelinskou hvězdou se neplýtvá
Průvodce hodnotí jednou až třemi hvězdami malý počet restaurací výjimečné kvality. Michelinští inspektoři s nimi nijak neplýtvají. Nejvíc oceněných restaurací v Evropě má Francie (deset trojhvězdičkových).
Udržet si tříhvězdičkový standard je náročné psychicky, fyzicky i finančně. Tak se vyjadřují nositelé tří michelinských hvězd.
Michelinská hvězda (která vypadá spíš jako kvítek) o restauraci říká:
- Tři hvězdičky – do podniku se vyplatí cestovat zdaleka,
- dvě hvězdičky – vyplatí se odbočit při cestě kolem,
- jedna hvězdička – zde si můžete dát znamenité jídlo.
Některé restaurace si drží tři michelinské hvězdy už od šedesátých let.
- Rekordmanem je pařížská La Tour d’Argent, která měla nejvyšší michelinské ohodnocení od roku 1933 do roku 1996.
- Do tříhvězdičkových restaurací bývá nutná rezervace několik měsíců předem.
Průvodce: Nejen hvězdy, ale i příbory
Průvodce není žádná „velká literatura“, je pouhým seznamem restaurací a hotelů s dvouřádkovým popisem. Obsahuje ovšem i plánky měst a další praktické informace.
- Kromě hvězdiček a „Bibů“ mohou být restaurace označeny i piktogramem jídelního příboru – ocenění za příjemné prostředí,
- dále mincí pro restaurace s jídlem za rozumnou cenu
- nebo hrozny, které chválí vinný lístek.
Vedle Průvodce pro hlavní města Evropy vychází Michelin Guide pro některé země světa zvlášť . Na otázku, proč se to zatím ve většině zemí střední a východní Evropy hvězdičkami příliš neblýská odpovídá většina českých šéfkuchařů shodně – chybějí kvalitní suroviny.
Gastronomické ocenění – michelinskou hvězdu – pro rok 2017 obhájily pražské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcron i Field. Novinkou je ocenění Bib Gourmand pro karlínskou restauraci Eska.
Michelinské hvězdy v „zeleném“ průvodci
V souvislost s michelinským průvodcem se většinou mluví o “červené“ verzi. Pneumatiková magnát Michelin ale vydává průvodce i v zelených deskách. Jedná se o průvodcovskou klasiku přírodní a kulturní památky světových, evropských i čistě francouzských regionů. Ani v něm nechybí hvězdičkové hodnocení jako u gurmetských zážitků:
- tři hvězdy – lokalita stojí za delší cestu,
- dvě hvězdy – kvůli památce se vyplatí odbočit,
- jedna hvězda – jde o zajímavé místo. První zelený turistický průvodce vydala firma v roce 1926.
Ilustrační foto: freeimages.com
Zdroj: S využitím časopisu ForMen (2009)