Malé české tiramisu – přesně tak jsou někdy nazývány lahodné Míša řezy, které nesmějí chybět na žádné dětské oslavě nebo rodinné sešlosti. Díky jednoduchým ingrediencím a nenáročnému postupu si je oblíbily kuchařky všeho věku i dovedností.
Lehké nadýchané těsto, které je i po upečení svůdně vláčné, chutný krém a křupavá čokoláda a povrchu – přesně to jsou vlastnosti, které Míša řezy katapultovaly na pomyslný cukrářský TOP, ze kterého je nemohou vystrnadit ani převalující se módní vlny cupcakes, cookies nebo makronek. Míša řezy jsou zkrátka fenomén, který nesmí chybět v žádné domácí kuchařce. Přinášíme vám zaručený a prověřený recept doplněný o spoustu dobrých rad, díky němuž tuto dobrotu nikdy nezkazíte.
Míša řezy na plech – recept
Ingredience na menší plech:
na těsto:
6 lžic moučkového cukru
6 vajec
6 lžic polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžička prášku do pečiva
3 lžíce kakaa holandského typu
na krém:
120 gramů másla
500 gramů měkkého tučného tvarohu
110 gramů moučkového cukru
na polevu:
120 gramů čokolády na vaření
1 malé balení ledových kaštanů
100 gramů másla
2 lžíce mléka
Postup:
Troubu rozpálíme na 180 °C. Máme-li plynovou, vložíme na dno trouby plecháček s vodou, který zabrání připalování těsta odspodu. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s cukrem a olejem do kompaktní hmoty, postupně vmícháváme také mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Nakonec přidáme i vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Malý plech vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Hotové těsto na něj rovnoměrně nalijeme za pomoci stěrky a necháme péct přibližně 10 minut. Provedeme klasický test špejlí – pokud je suchá, korpus na Míša řezy je hotový.
Piškot necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Tučný měkký tvaroh, máslo a cukr vložíme do mísy a vypracujeme kompaktní hladkou hmotu, kterou rovnoměrně rozetřeme po vychladlém korpusu a necháme v chladu zatuhnout minimálně 60 minut.
Teprve poté začneme připravovat polevu. Ve vodní lázní rozpustíme máslo a do toho nalámeme čokoládu a ledové kaštany. Necháme za stálého míchání rozpustit, pak přilijeme mléko a rozmícháme do lesklé a hladké podoby. Polevu nalijeme na tvarohovou vrstvu Míša řezů a vyhladíme. Necháme přes noc odpočívat v chladničce.
Další den krájíme Míša řezy dlouhým ostrým nožem, který můžeme předtím lehce nahřát v horké vodě. Tím zabráníme lámání čokolády a získáme úhledné a krásné kousky moučníku, které budou lahodit očím a za pár okamžiků i ústům. Míša řezy jsou zkrátka klasika, která nesmí chybět na žádném slavnostním stole.
Náš tip: pokud máte rádi spíše méně sladké zákusky, moučkový cukr ve tvarohovém krému zcela vynechejte. V ušlehání vám to nezabrání a sladkost těsta i čokolády jeho úlohu plně nahradí.