Tuto pochoutku si zřejmě nedopřejeme tak úplně často. Mořský jazyk neboli jazyk obecný (Solea vulgaris) je jednou z ryb, jejíž konzumace zůstává luxusní a výjimečnou záležitostí. Když se vám ale naskytne šance ji ochutnat, nenechte si ji ujít.
Život na mořském dně
Tato ryba patří do řádu platýsů. Většinu života tráví na mořském dně, kde je zahrabaná v bahně. V noci vyhledává korýše, malé ryby a kraby. Vyskytuje se především v severovýchodním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. V zimních měsících vyhledává prostředí teplejších vod.
Má oválné tělo, trup je zploštělý, vpředu je malá hlava. Jedna strana ryby je tmavší. Ryba dosahuje maximální váhy kolem tří kilogramů. Dožívá se stáří i více jak 20 let.
Pestré možnosti úprav
Mořský jazyk je často vnímán jako jedna z nejchutnějších mořských ryb. Maso je světlé, má lahodnou chuť. Našemu tělu prospějí obsažené omega-3 mastné kyseliny, dále také vitamín D a vápník.
Když se rozhodnete tuto rybu zkusit v restauraci, nemusíte se nechat odradit její konzumací. Nepotrápí vás vyndávání kostí ani složité porcování. Pokud byste dostali rybu vcelku, kosti jdou snadno vyndat. Postup je obdobný, jako když jíte pstruha.
Pokud si budete připravovat mořský jazyk sami doma, možná si zprvu nebudete jisti, co s ním. Maso můžete péct, dusit nebo grilovat. Pokud máte menší rybu, můžete ji připravovat vcelku. Větší kusy je vhodnější rozdělit na filety (rovnou čtyři – z každé strany dva). Je nejprve nutné zbavit rybu silné kůže.
Stačí připravit na másle
Velmi rychlé a přitom chutné je, pokud rybu připravíte klasicky na másle. Stačí rybu osušit, osolit a opepřit. Maso trochu oprášíte v mouce a opečete z obou stran na pánvi na másle. Hned pak můžete servírovat. K rybě se podává citrón, který můžete na maso vymačkat. Ke konzumaci lze doporučit kvalitní bílé víno.