Moučník s hruškami: Hruškový páj

Hrušky mají v domácím pečení poměrně široké využití. Od klasických balených buchet, závinů a metýnek až po koláče a páje plněné kousky hrušek. Docela sváteční charakter má hruškový páj, který je dobrým reprezentantem hruškových moučníků.

Moučník z hrušek, hruškový páj

Suroviny na hruškový páj

  • 250 g hladké mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 1 lžička kypřicího prášku,
  • 150 g másla, 1 vejce,
  • 1,5 kg menších hrušek,
  • litr vody,
  • 75 g oloupaných mandlí,
  • 3 lžíce rozinek namočených v rumu, šťáva ze dvou citronů,
  • 2 lžíce strouhanky.

Na krém

  • 7,5 dcl smetany ke šlehání (31 a vác procent),
  • 120 g pískového nebo krystalového cukru,
  • 40 g pudinkového prášku (pozor na uvedenou gramáž při nákupu, některé prášky se v současné prodávají po 38 gramech),
  • 1 sáček vanilinového cukru.

Moučník z hrušek, příprava

Mouku prosejeme, smícháme s kypřicím práškem a cukrem, přidáme nastrouhané máslo, celé vejce a nejdřív v míse a pak na vále vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a uložíme do na alespoň hodinu do lednice, aby mouka navlhla a dobře se spojila. Vypracovali jsme tak zvané „křehké“ těsto.

Do hrnku nalijeme litr vody s vymačkanou šťávu ze dvou citronů. Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vyřízneme jadřince. Vložíme do vody s citronem  a asi deset minut mírným tahem povaříme. Poté vyjmeme a necháme dobře okapat.

Mandle nasekáme, lehce opražíme na suché pánvi, necháme zchladnout a smícháme s rozinkami namočenými v rumu. Důlky po jadřincích naplníme mandlovou směsí, rozložíme je na plech a při 180 °Celsia pečeme 15 minut v troubě.

Šest deci smetany uvedeme k varu. Ve zbývajícím 1,5 dcl rozmícháme pudinkový prášek, cukr a vanilinový cukr. Vlijeme do vařící se smetany a uvaříme hustý puding.

Těsto rozdělíme na dva kusy. Jednám vyložíme dno dortové formy, z druhé vyválíme pás asi čtyři centimetry široký a obložíme jím boky formy, aby vznikl „rantl“. Dobře spojíme. Těsto na dně propícháme vidličkou, rozložíme naplněné hrušky a zalijeme pudinkovým krémem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °Celsia asi šedesát minut. Páj necháme dokonale vychladnout, aby smetanová pudink ztuhnul.

Moučník s hruškami podáváme posypaný zbylými mandlemi.

Zanechte odpověď