Neláká vás pečená červená řepa jako příloha k masu, ale stejně byste ji rádi využili? Zkuste ji zakomponovat do moučníků. Kakaovou buchtu na plech skvěle zvláční a oživí.
Tento moučník můžete servírovat se zmrzlinou nebo polít čokoládovou polevou. Těsto můžete použít také na cupcaky, stačí jen upravit dobu pečení. Bulvy červené řepy před začátkem přípravy moučníku uvařte do měkka, oloupejte a rozmačkejte na kaši.
Ingredience
250 g pyré z červené řepy
Půl lžičky vanilkového extraktu
300 g cukru krupice
250 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
3 vejce
225 g hladké mouky
Lžička a půl jedlé sody
Čtvrt lžičky soli
6 lžic kakaa
Postup
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Plech o velikosti asi 20 x 30 centimetrů vymažeme tukem a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Ve velké míse smícháme pyré z červené řepy, vejce, vanilkový extrakt, olej a cukr. Chvíli šleháme ručním šlehačem. V další míse promícháme mouku, jedlou sodu, sůl a kakao. Přidáme krémovou směs a pořádně spolu zamícháme. Vlijeme do formy a pečeme 25 až 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je buchta hotová. Necháme vychladit, polijeme oblíbeným zdobením a podáváme.