Mrkvová omáčka sice není na vrcholu žebříčku oblíbených český h jídel, ale někdy může být příjemným ozvláštněním jídelníčku. Mrkvovou omáčku si rádi dají lidé, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst maso, ale právě tak můžeme mrkvovou omáčku podávat k různě upravenému masu. Jak udělat chutnou mrkvovou omáčku?
Mrkev po celý rok
Mrkev je celoročně dostupná zelenina, a přes různé výkyvy cen směrem nahoru patří stále mezi zeleniny levné. Mrkev je jedna z mála druhů zeleniny, kterým prospívá tepelná úprava. Z vařené mrkve lidské tělo dokáže vstřebat mnohem víc provitaminu A a minerálů v mrkvi obsažených. Vařená mrkev je lehce stravitelná, má příznivé dietetické účinky, proto mrkvovou omáčku připravujeme i nemocným nebo rekonvalescentům (jen musíme omezit kořenění). Mrkvová omáčka chutná i dětem.
Mrkvová omáčka: Recepty
Před kuchyňskou úpravou musíme mrkev oškrábat (škrabkou nebo nožíkem), abych odstranili její vrchní vrstvu. Oškrábanou mrkev zbavíme obou konců a opláchneme pod tekoucí vodou. Mrkev na mrkvovou omáčku buď nejprve nastrouháme na hrubém struhadle nebo na prkénku nakrájíme. (Nůž si opíráme špičkou o prkénko, špičku nezvedáme, a tak mrkev snadno nakrájíme, aniž by odříznuté kousky „vyskakovaly“ z prkénka.)
Mrkvová omáčka základní
Na másle zpěníme jednu velkou nebo dvě menší nadrobno nakrájené cibule. Když je cibule zlatá, přisypeme připravenou mrkev a za stálého míchání částečně opékáme. Pak mrkev zalijeme vývarem (nebo vodou, nikoliv však roztokem polévkové kostky). Přidáme koření: lžičku soli, jeden bobkový list, tři kuličky nového koření, čtvrt čajové lžičky hořčičného semínka. Pod pokličkou zvolna dusíme, až je mrkev měkká.
Vyndáme bobkový list a nové koření, mrkev rozmixujeme. Vzniklé pyré naředíme vývarem nebo horkou vodou a uvedeme znovu k varu. Hladkou mouku a máslo zpracujeme do kuličky velikosti vlašského ořechu, přidáme k vařící se mrkvové omáčce. Moučné máslo omáčku zahustí a učiní ji homogenní. Ochutnáme, případně přisolíme a mírně okořeníme mletým pepřem.
Mrkvová omáčka se smetanou
Postup je stejný jako u základní mrkvové omáčky. Jenom k mrkvi přidáme jednu petržel a kousek celeru. Kořeníme bobkovým listem, novým kořením a třemi kuličkami jalovce. Bobkový list a nové koření před mixováním vyjmeme, jalovec ale můžeme rozmixovat (když není omáčka určena nemocným). Místo moučného másla přidáme do rozmixované zeleniny sladkou nebo zakysanou smetanu.
Mrkvová omáčka sladkokyselá
Na másle necháme zesklovatět cibuli. Pak na ni nasypeme dvě lžičky krystalového cukru a necháme rozpustit. Neměl by zhnědnout (byl by hořký), jen zezlátnout. Pak rychle přisypeme nastrouhanou nebo nakrájenou mrkev, půl lžičky soli, chvíli důkladně mícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou a rozvaříme do měkka. Rozmixujeme, vrátíme na sporák, naředíme, zahustíme moučným máslem a dochutíme mletým pepřem, octem nebo citronovou šťávou, případně doladíme poměr sladké, slané a nakyslé chuti.
- Mrkvovou omáčku podáváme s těstovinami, novými bramborami, s houskovým knedlíkem či bramborovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.