Jak připravit těsto na mrkvový koláč
Mrkvový koláč je rychlý, snadný na přípravu a naprosto vynikající. Tento koláč se v posledních letech těší velké oblibě a lidé ho často pečou. Díky snadnému receptu na mrkvové těsto si ho určitě taky zamilujete. Tento dort můžete připravit rychle a bez spousty náročného vybavení. Nejenže je to nejchutnější mrkvový dort, jaký jste kdy jedli, ale jeho příprava je hračka. Pokud chcete připravit muffiny, tak je můžete jednoduše upéct ze stejného mrkvového těsta.
Mrkvové těsto
Ingredience, které potřebujete na tento dort, jsou jednoduché a vsadíme se, že jich už máte v kuchyni docela dost. Do receptu se hodí celozrnná mouka, ale část celozrnné mouky můžete nahradit špaldovou nebo bílou pšeničnou moukou. Pro bezlepkový mrkvový koláč vyměňte mouku za svou oblíbenou směs bezlepkové mouky. Jedlá soda pomáhá koláči vykynout. Prášek do pečiva nepřidáváme, koláč ho nepotřebuje. Sůl, skořice a vanilkový extrakt dodávají dortu úžasnou chuť. Olej udržuje koláč krásně vlhký, hodí se jakýkoliv olej s neutrální příchutí.
Díky cukru je koláč vlhký, lehký a lahodný. Oblíbená je kombinace bílého a hnědého cukru, ale můžete použít jeden nebo druhý. Určitě se budete ptát, zda můžete snížit množství cukru, které je v receptech uvedeno. Můžete, jen mějte na paměti, že množství, které uvádíme, zajistí vláčnost koláče. Vejce dodávají koláči strukturu.
Díky velkému množství mrkve je to ten nejlepší mrkvový dort. Můžete kvůli struktuře mrkev nastrouhat ručně, ale lze použít kuchyňský robot nebo si koupit předem nastrouhanou mrkev v obchodě. Pokud tedy budete koláč připravovat a budete se bát použít větší počet mrkví, který je v receptech uváděný, nedělejte to. Je to přece mrkvový dort a po upečení a vychladnutí byste mohli být trochu zklamaní. Různé druhy ořechů nebo rozinky jsou do těsta nemusíte přidávat. Někteří lidé ořechy a rozinky v mrkvovém dortu milují, zatímco jiní je nemohou vystát. Jsou zcela nepovinné, takže se řiďte tím, co máte rádi.
Příprava mrkvového těsta
Postup při přípravě těsta na mrkvový koláč nemůže být jednodušší. Pokud máte několik misek a umíte míchat ingredience, pak tento koláč rozhodně zvládnete, stačí pouze spolu promíchat všechny ingredience. Suché přísady patří do jedné mísy a mokré přísady do druhé. Suché přísady promíhejte v jedné míse, dokud se dobře nespojí a poté v jiné míse vyšlehejte všechny mokré přísady dohromady. Nakonec suché a mokré přísady smíchejte dohromady. Poté přidejte mrkev, ořechy a rozinky.
Pečení mrkvového koláče
Když dojde na pečení mrkvového koláče, rozdělte těsto do dvou máslem vymazaných a moukou vysypaných dortových forem a pečte, dokud není hotový. Vrstvy koláče se pečou v troubě 35 až 40 minut. Po upečení nechte vrstvy vychladnout a poté je potřete oblíbenou polevou.
Nejčastější chyby při přípravě mrkvového těsta
Nahrubo nastrouhaná mrkev
Doba pečení tohoto koláče je poměrně krátká (jen 35-45 minut). To je málo času na to, aby se mrkev v troubě uvařila, zvlášť když je schovaná v mouce, oleji a vejcích. Z tohoto důvodu by měla být mrkev nastrouhaná dostatečně najemno, aby byla rozprostřená v celém těstě.
Nedostatečné okořenění těsta
Opojné chutě a vůně pekařského koření, jako je mletá skořice, zázvor a muškátový oříšek, by měly být v centru pozornosti, takže se nestyďte. Ujistěte se, že je skořice čerstvé a dodá tak těstu tu správnou kořeněnou chuť.
Příliš mnoho prášku do pečiva
Mrkvový koláč je spíše na bázi oleje než másla. Díky tomu zůstává vlhký a vydrží několik dní, ale to také znamená, že ztrácíte kypřící sílu, kterou by vám přineslo máslo a cukr. Aby se vyhnuli hutnému koláči na bázi oleje, mnoho pekařů to kompenzuje přidáním příliš velkého množství prášku do pečiva. Tím se sice vyřeší problém s kynutím, ale koláč získá chemickou příchuť. Hustý nebo nevýrazně chutnající hotový výrobek obejdete tak, že intenzivně vyšleháte vejce s cukrem a poté pomalu a jemně přilijete olej.