Muffiny většinou známe jako sladkou dobrotu v barevných košíčcích, která se podává na různých párty či oslavách. Proč si ale neudělat také muffiny na slano a trochu přeorat zajeté zvyklosti? Slané muffiny budou příjemnou novinkou. A navíc, nemusíte je servírovat jen při speciálních příležitostech, skvěle poslouží třeba také jako jídlo na cesty.
Ingredience
500 g syrových brambor
100 g anglické slaniny
2 větší hrsti špenátových listů
4 větší stroužky česneku
220 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
120 ml mléka
5 lžic oleje
Sůl
Pepř
Postup
Brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle. Po chvíli z nich vymačkáme co nejvíc vody. Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a na pánvi ji osmažíme. Když už je skoro hotová, přidáme dvě hrsti špenátových lístků. Necháme je jen zavadnout, po krátké chvilce vypneme.
Slaninu a špenát vmícháme k vymačkaným bramborům, přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, vejce, mléko, olej a rozmačkané stroužky česneku. Ochutíme solí a pepřem. Plníme ze 2/3 do košíčků na muffiny. Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Pokud chceme mít muffiny více speciální, můžeme brambory prvně uvařit, pak sloupnout slupku a rozmačkat je na kaši. A dále postupovat způsobem popsaným výše.