Pro pečení muffinů se typicky používají papírové košíčky. Vypadají dobře na pohled a navíc poslouží jako takový obal při pečení. Problémem však může být to, že takové košíčky nemusí jít z upečeného muffinu dobře sundat. Na vině bývá hned několik důvodů nebo jejich vzájemná kombinace. Podívejte se, proč muffiny nejsou z košíčků a jak se takovému problému co nejlépe vyhnout.
Proč muffiny nejdou z košíčků?
Máte vybrané krásné košíčky a k tomu oblíbený recept na muffiny. Najednou ale zjistíte, že muffiny se z papírových košíčků velmi špatně dostávají a na papírovém obalu ulpívá velké množství upečeného těsta.
Mezi důvody, proč muffiny nejdou z košíčků, patří například špatná konzistence těsta. To by mělo obsahovat alespoň část tuku, který pomůže s výslednou nepřilnavostí. Častým důvodem bývá také nekvalitní papírový košíček. K přichycení může docházet i tehdy, pokud do těsta přidáte ovoce. Právě ovocné kousky se totiž mohou na košíček nalepit a komplikovat jeho celkové sundávání.
Používejte kvalitní papírové košíčky
Pokud si chcete dopřát lahodné muffiny bez zbytečného zápasu při vyndávání z papírového košíčku, je potřeba vybírat kvalitní košíčky. Nakupujte od ověřených výrobců, kteří se specializují na pomůcky do kuchyně. Podezřele levné košíčky totiž ve většině případů přidělají více práce, než že by byly opravdu k užitku.
Pozor na papírové košíčky s potenciálně škodlivými látkami
Ve snaze zlepšit pečení a naopak snížit riziko, že se muffiny přichytí ke košíčkům, dříve volili někteří výrobci problematické látky. Jednalo se například o polyfluorované surfaktanty, které mohou interagovat s hormonálním systémem a způsobovat také vývojové vady. V rámci testování by se dnes tato látka v papírových košíčcích na muffiny neměla vyskytovat. I tak je vždy lepší nakupovat pomůcky na pečení od ověřených prodejců a značek, u kterých máte jistotu, že jsou kvalitní a bez obsahu podobných nežádoucích látek.
Pečení ve formách na muffiny
Pokud se nechcete trápit s tím, že muffiny nejdou z košíčků, můžete to vyřešit tím způsobem, že je přestanete používat. To má výhodu v tom, že nemusíte papírové košíčky neustále dokupovat. Stačí si tak koupit vhodnou formu na pečení a pustit se do toho.
Mezi oblíbené formy na muffiny patří například teflonové. U nich si dávejte pozor na poškrábání nepřilnavé teflonové vrstvy, takže pro vyndání muffinů nepoužívejte žádné ostré příbory a nástroje. I při použití formy však může být nutné vymazání, aby se těsto nepřichytilo.
Silikonové formičky na muffiny
Pro pečení muffinů jsou ideální například silikonové formičky. Ty mohou být buď jednotlivé po každém muffinu zvlášť, nebo ve formě spojené formy, kde jsou otvory pro muffiny. Obě varianty nabídnou snadné použití a především nepřilnavý povrch, kdy ve většině případů není potřeba žádné další vymazávání nebo používání papírových košíčků. Na druhou stranu je taková forma ideální i při kombinaci s kvalitními košíčky. Záleží tak jenom na vás, pro jakou variantu pečení se zrovna rozhodnete.
Chyba bývá v těstě
Častým důvodem, proč muffiny nejdou z košíčků, je špatné těsto. Pokud s pečením začínáte a ještě nemáte vysledované ideální poměry jednotlivých surovin, nebo prostě nevíte, co všechno do těsta patří, vždy následujte ověřený recept. S výběrem správného receptu vám může pomoci i hodnocení na internetu, které může odhalit dobrý či naopak špatný recept.
Hodně lepivé jsou také muffiny s větším obsahem čokolády, čokoládovými kousky nebo s ovocem. Vzhledem k tomu, že jsou ovocné muffiny většinou více šťavnaté, znamená to také často problém se špatným vyndáváním z papírového košíčku. U takového receptu s tím tedy budete muset buď počítat, nebo se rozhodnout pro pečení bez košíčku v teflonové či silikonové formě na muffiny.