Musaka s mletým masem

Musaka je pokrm pocházející z kuchyně Blízkého východu, ale v současné době je oblíbeným jídlem na celém světě. V Evropě však má svůj domov především na Balkáně, kde kromě základního druhu vyráběného z brambor je velmi rozšířená také musaka z lilku. Musaka se připravuje s mletým masem. Nabízíme základní postup a recept z Makedonie a dále několik receptů na přípravu musaky s mletým masem, které jsou přizpůsobeny českým surovinám.

Musaka s mletým masem

Musaka, základní recept (z Makedonie)

  • 1 kg lilku, 400 g mletého masa, 4 lžíce oleje, 1 větší cibuli, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 2 rajčata, 2 papriky, olej na smažení.

Příprava:

  • Ve větším hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm na kostky nakrájenou cibuli.
  • Přidáme mleté maso (můžeme kombinovat hovězí a vepřové, záleží na chuti), pepř a sůl a za občasného míchání smažíme asi pět minut. Je-li potřeba, můžeme směs podlít malým množstvím vody. Nakonec vmícháme nasekaný česnek.
  • Dále si připravíme lilky, které oloupeme a nakrájíme na přibližně půlcentimetrová kolečka. Osolíme je a necháme asi patnáct minut „vyplakat“. Potom je osušíme a na rozpáleném oleji osmažíme.
  • Zatímco smažíme lilky, oloupeme rajčata a nakrájíme je na drobné kostky.
  • Stejným způsobem nakrájíme očištěnou papriku, kterou pak smícháme s rajčaty.
  • Do vymaštěného pekáče nejdříve přijde půlka osmažených lilků, na ně rovnoměrně rozprostřeme půlku masové směsi, potom směs rajčat a paprik a na ně druhou půlku masa.
  • Navrch klademe zbylé lilky.
  • Takto připravenou musaku přelejeme 2 dl vroucí vody a dáme zapéct do rozpálené trouby (asi 220° C) přibližně na 50 minut.
  • Jídlo je hotové, až se odpaří většina vody.

Servírujeme jednotlivě na talířích nakrájenou na úhledné kostky. Podáváme s bílým chlebem.

Musaka se sýrem

  • 2 cibule, 3-4 lilky, 5 rajských jablíček (malá krabička rajského pyré), 4-5 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 400 g mletého vepřového a hovězího masa, oregano, bazalka, sůl, pepř, petrželka, pažitka, 250 g netučného tvarohu, 1 lžíce smetany , 6 žloutků, 125 g tvrdého strouhaného sýra (Typu Madeland), muškátový oříšek, tuk na vymazání formy.
    Příprava: Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Lilek omyjeme a nakrájíme na slabá kolečka. Mezitím rajská jablíčka spaříme horkou vodou a propasírujeme (nebo použijeme hotové pyré). Olej rozehřejeme na pánvi a cibuli s lilkem orestujeme, přidáme tomatové pyré, prolisovaný česnek a dusíme. Maso promícháme s kořením. Tvaroh smícháme se smetanou, žloutek s nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Formu vymažeme tukem, rozložíme jednu část podušených lilků, maso a opět lilek. Navrch dáme tvaroh se smetanou a nakonec vše zalijeme rozkvedlanými žloutky se sýrem. Pečeme v horké troubě a podáváme s bílým vínem a pečivem.

Bramborová musaka s mletým masem

  • 500 g mletého masa, 500 g brambor, 6 menších rajčat, 2 cibule, stroužek česneku, 2 lžíce oleje, lžička mleté papriky, sůl, bílý jogurt.
    Příprava: Na lžíci oleje opečeme pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a lisovaný česnek a osmažíme. Do vymazaného pekáče uložíme na dno na kostičky pokrájené syrové brambory, osolíme, na ně dáme vrstvu masa a nahoru přijde vrstva brambor. Okořeníme, zalijeme prolisovanými rajčaty (můžeme nahradit rajským protlakem) a dáme zapékat. Když brambory začnou růžovět zalijeme musaku rozšlehaným jogurtem a dopečeme.

Cuketová musaka s mletým masem

  • 1 střední cuketa, 400 g mletého masa, 2 cibule, stroužek česneku, 2 dl bílého jogurtu, 2 lžíce rajského protlaku, lžíce oleje, pepř, dobromysl, sůl.
    Příprava: Cuketu oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky, které osolíme a necháme odležet. Mezitím si na oleji osmahneme sekanou cibulku a mleté maso a pod pokličkou necháme 10 minut dusit, pak osolíme a okořeníme. Zapékací misku vymažeme olejem a navrstvíme střídavě cuketu a mleté maso. Horní vrstva musí být cuketa. V jogurtu rozmícháme prolisovaný česnek a protlak a touto směsí zalijeme připravenou musaku. Pečeme v troubě doměkka. Podáváme teplé s chlebem.

Celerová musaka

  • 500 g brambor, 300 g celeru, 300 g mletého masa, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 dl bílého jogurtu, sůl, pepř, zázvor.
    Příprava: Na lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, dobře promíchané podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Pak osolíme a opepříme. Očištěné brambory nakrájíme na silnější plátky, očištěný celer na plátky tenčí. Do vymazaného pekáčku skládáme vrstvu brambor, osolíme, vrstvu celeru, osolíme a poprášíme zázvorem, mleté maso. Dál přijde zbytek celeru a brambory. Zakapeme zbylým olejem a zalijeme jogurtem, v němž jsme rozšlehali rajský protlak, pečeme asi 40 minut zakryté v troubě.

Zanechte odpověď