Nádivka do krocana

Aby krocan (i krůta) při pečení vcelku nevysychal, maso zůstalo šťavnaté a mělo lepší chuť, vyplňuje se jeho břišní dutina nádivkou. Nádivka pak poslouží jako příloha. Jaké nádivky do krocana se připravují podle receptů našich babiček?

Krocan je sváteční pečínka

Krocan se vždy pekl je při vysoce slavnostních příležitostech. Protože krocani/krůty dorůstaly do jateční hmotnosti na konci podzimu, patřil krocan na stůl vánoční nebo novoroční. Ostatně, v některých zemích je krocan typicky vánoční jídlo, když nepočítáme Kanadu a Ameriku. Tam se krocan peče na Den díkuvzdání, ale ten je ostatně také na podzim).

Upéct krocana je vizitka kuchaře

Krocan je velký a potřebuje dlouhou dobu, aby dokonale změkl. Snadno by se mohlo stát, že bude nakonec suchý, vyschlý, trupelnatý. Proto se už dávno stalo zvykem krocana péct s nádivkou uvnitř. Do nádivky se vsákne masová šťáva a naopak maso převezme chuť a aroma nádivky. Při servírování se pak odkrojí kousky masa (u krocana se hledí, aby byl kousek bílého a kousek tmavého masa), a také porce nádivky. Příloha ke krocanovi je pak dvojí – nádivka a další podle volby (ráže, opečené brambory a podobně). Naše babičky si na pečení krocana dávaly záležet. Krocan byla záležitost nejen sváteční, ale i poměrně drahá, tak aby jej nezkazily.

Nádivka do krocana

Nádivka do krocana základní

600 g housek, 150 g slaniny, 15 g másla, 3 až 4 vejce, muškátová květ nebo oříšek, zelená petržel, sůl, asi 500 ml mléka.
Příprava: Slaninu pokrájíme na malé kostičky, necháme rozpustit a k osmažené přidáme máslo. když se tuk zaškvíří, vlijeme jej do mléka, kam rozbijeme celí vejce. Přidáme sůl, jemně sekanou petržel a na špičku noře muškátový květ nebo oříšek. Dobře rozkvedláme, vlijeme do hluboké mísy, kde máme žemle pokrájené na kostičky.
Takto připravenou nádivku necháme půl hodiny stát, jen občas obrátíme spodní vrstvu nahoru. Kdyby se mléko po půlhodině nevpilo, přidáme trochu strouhanky. Je-li nádivka suchá, že se rozpadá, přilijeme trošku mléka.

Nádivka do krocana masitá

  • 150 g syrového telecího masa (kuřecího), 150 g syrového vepřového masa, 150 g vařeného uzeného masa, jítra z krocana, 2 sardele (lžička sardelové pasty), 50 g másla, 70 g strouhanky, 2 vejce, sůl, pepř, citronová kůra.
    Příprava: strouhanku namoříme vodou. Maso a játra umeleme. Přidáme tekuté máslo, celá vejce, koření, sůl a třené sardelky. V míse propracujeme. Kdyby byla nádivka příliš tuhá, přikápneme trochu mléka.

Nádivka ze strouhané housky

  • 500 g strouhané housky (strouhanky), 250 g másla, 6 vajec, 300 ml smetany, sůl, hořká mandle.
    Příprava: Strouhanku zvlhčíme smetanou. Máslo utřeme se žloutky, přidáme nastrouhanou hořkou mandli, sůl, zelenou petržel a přimícháme střídavě strouhanku a tuhá sníh z ušlehaných bílků. Je-li nádivka příliš řídká, zahustíme ještě troškou suché strouhanky.

Nádivka do krocana s mandlemi

  • Připravíme stejným způsobem jako nádivku ze strouhanky, jenom nakonec přidáme 50 až 80 g spařených nakríjených mandlí.

Nádivka do krocana s kaštany

  • Připravíme stejným způsobem jako nádivku ze strouhanky. Nakonec přidáme 100 až 150 g vařených prolisovaných kaštanů.

Zdroj: Recepty pocházejí z knihy Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, Praha 1958

Ilustrační obrázek: pixabay.com

Zanechte odpověď