Nádivka s rohlíky do kuřete

Kuře s nádivkou, to je takové sváteční jídlo. Nejen, že výtečně chutná a dobře vypadá. Je zároveň dokladem toho, že hostitel (kuchař) nechtěl své strávníky odbýt nějakou málo pracnou “rychlovkou”. A správný host – labužník, ocení i tuto snahu. Recepty na klasické nádivky s použitím starších rohlíků (pečiva) nabízíme v samostatném článku. Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet kuře s nádivkou méně známou, nabízíme několik dalších tipů.

Nádivka s rohlíky do kuřete: Recepty

Pečené kuře plněné lísko-oříškovou nádivkou

  • Kuře o váze asi 1,2 kg, 3 tvrdší housky nebo rohlíky, 2 cibule, 75 g osmahnutých lískových ořechů, 60 g másla, 2 vejce, svazek petržele, sůl, bílý (čerstvě namletý) pepř, 1/2 lžičky sušené šalvěje, muškátový oříšek, klikva nebo brusinky a 50 g cukru.
    Příprava: Kuře očistěte a osušte. Housky namočte do studené vody, mezitím nadrobno pokrájenou cibuli zpěňte na 20 g másla, až zesklovatí. Do nádoby vložte vymačkané rohlíky, cibulku, drobně pokrájenou petrželku, vejce, šalvěj, muškátový oříšek, osolte, opepřete a nakonec přidejte ořechy. Vše promíchejte a směsí naplňte kuře, jež pak dobře uzavřete. Ze všech stran ho osolte a opepřete. V pekáči rozehřejte zbylé máslo, kuře na něm ze všech stran zlehka opečte a dejte do předehřáté trouby. Pečte při 220° C asi 35 minut, občas polévejte.
    Podávejte s brusinkovým kompotem.

Kuře s yzopovou nádivkou

  • 1 kuře, sůl, kari koření, 1 lžíce másla, 1 lžička čerstvého yzopu. Nádivka: 3 rohlíky, 1/2 šálku mléka, špetka kari koření, sůl, 2 rozšlehaná vejce, 1 lžíce pokrájených listů a květů yzopu, 1 lžíce petrželky,1 lžíce pažitky. Příprava: Kuře osolíme, poprášíme kari kořením a naplníme nádivkou. Nádivka: Rohlíky nakrájíme, zalijeme mlékem, necháme vsáknout, přidáme kari koření, sůl, máslo, vejce,yzop, petrželku a pažitku. Naplněné kuře uzavřeme a pečeme na másle zprvu přikryté.
    Podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Když kuře změkne, sejmeme poklici a necháme je zčervenat.
    Před ukončením přidáme do šťávy lžičku čerstvých (nebo špetku sušených) nakrájených listů yzopu.

Recepty na různé nádivky z rohlíků jsou k nalezení v samostatném článku ZDE.

Kuřecí roláda s nádivkou

  • Vykostěné kuře, 5 rohlíků, čerstvý tymián, 3 dcl mléka, drůbky, 3 vejce, mandle, sůl, bílý pepř, paprika.
    Příprava: Kuře rovnoměrně rozložíme a naklepeme, osolíme a opepříme. Pečivo nakrájíme, zalijeme mlékem, přidáme žloutky, nasekaný tymián, pražené mandle a nakrájené drůbky. Spojíme s vyšlehaným sněhem, vytvarujeme válec a zabalíme do kuřete.
    Stáhneme nití, potřeme olejem ochuceným sladkou paprikou, solí a tymiánem a pečeme na 200°C 45 minut.

Kuře s játrovou nádivkou

  • 1 kuře, 4 rohlíky, 1 l mléka, 150 g vařených jater (vepřových nebo drůbežích), 100 g slaniny, 100 g másla, 3 vajíčka, sůl, pepř, muškátový oříšek, pažitka, petrželka.
    Příprava: Na kolečka nakrájené rohlíky vložíme do misky a zalijeme mlékem, které jsme zahřáli až k bodu varu, přidáme prolisovaná nebo jemně rozstrouhaná játra, drobně nakrájenou slaninu, pokrájené máslo a 3 žloutky. Vše lehce promícháme, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku, petrželku nebo pažitku. Nakonec zlehka vmícháme sníh ze 3 bílků.
    Kuře touto nádivkou naplníme a pečeme mezi dvěma pekáči s asi 1/4 l vody a 5 dkg másla. Když je maso měkké, sundáme horní pekáč, přidáme zbytek nádivky a kuře dopečeme dozlatova.
    Jako příloha se hodí brambory a kompot nebo hlávkový salát.

Kuře Strakapoud

  • 1 celé kuře. Nádivka: 1 až 2 rohlíky, 150 g mletého masa, červená, žlutá a zelená paprika, česnek, oregano, sůl, kmín, 1 žloutek, mléko a 1 bílek na sníh.
    Příprava: Kuře prosolíme a naplníme jak pod kůži, tak do břišní dutiny. Zašijeme nebo sepneme. Pečeme v pekáčku bez tuku pouze ve vodě (asi na 2 prsty vysoko) nejprve 30 až 45 minut přikryté, pak 30 až 45 minut odkryté. Občas poléváme výpekem.
    Těsně před dokončením pomažeme kuře ořechem másla a necháme ho stéct do šťávy.
    Podáváme s opečenými brambory a zeleninou.

Zanechte odpověď