Nádivka z rohlíků se používá na plnění drůbeže, zeleniny nebo různých masových „kapes“, ale právě tak může být nádivka z rohlíků podávána jako samostatné jídlo. Nabízíme několik receptů na nádivku z rohlíků – základní, sváteční i s přídavkem jiných surovin.
Nádivka z rohlíků
Levná rychlá nádivka
- 4 rohlíky, 150 ml mléka (nebo vody), 4 vejce, dva stgroužky česneku, sůl, muškátový květ nebo ořech.
Příprava: Mírně ztvrdlé rohlíky (tak třetí den po nákupu) rozkrájíme a pokropíme tekutinou. Rukama propracujeme, aby se tekutina dobře vsákla. Přidáme 4 (nebo víc) vejce, rozetřený česnek, sůl a trochu muškátu. Pekáček vymažeme tukem (sádlo, olej, rostlinný tuk), vysypeme strouhánkou, vložíme hmotu, urovnáme, povrch poklademe lístečky tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Jíme teplé i studené. Do základní nádivky můžeme přidat i podušené houby, sýr, strouhanou cuketu nebo zbytky uzeniny či masa..
Základní nádivka se sněhem
- 4 rohlíky, 2 dl mléka, 4 vejce, 2 lžíce másla, muškátový oříšek, mletý bílý pepř, petrželová nať a kopřiva.
Příprava: Rohlíky nakrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí. Až se tekutina vsákne, přidáme koření, pokrájenou petrželovou nať, posekané spařené kopřivy, pevně ušlehaný sníh z bílků, a vše lehce promícháme. Upečeme ve vymazané a vysypané formě.
Velikonoční nádivka (hlavička)
- 30 dkg uvařeného a nadrobno nakrájeného uzeného masa, 30 dkg uvařeného vepřového (případně kuřecího) masa, 1/2 litru mléka, 4 celá vejce, velkou hrst nasekaných kopřiv a pažitky, 5 rohlíků nebo žemlí, sůl, pepř, 3-5 kuliček rozdrceného nového koření, trochu muškátového květu a dobromyslu.
Příprava: Pokrájené rohlíky zalijeme vývarem z masa a přidáme ostatní suroviny. Vytvoříme těsto, které dáme do vymazané formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 45 minut. Podáváme i studené.
Jarní nádivka
- 3 rohlíky, 3 dl mléka, 3 vejce, sůl, šunku nebo měkký salám, mladé jarní kopřivy (popenec, bršlici, petrželku, mladý jitrocel, kerblík…), muškátový květ, tuk na vymazání formy.
Příprava: Pečivo nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Z bílků našleháme tuhý sníh. Namočené pečivo vymačkáme, přidáme žloutky, omyté a pokrájené kopřivy, šunku, sůl a muškátový květ. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs nalijeme do máslem vymazané formy a zvolna pečeme. Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masu.
Slavnostní nádivka
- 750 g vařeného uzeného masa, 150 g strouhánky z rohlíků, zelená petržel nebo mladé kopřivy, 5 dl mléka, 3 vejce, 3 zrnka tlučeného (nebo mletého) nového koření, pepř, sůl.
Příprava: Vařené uzené maso – nejlépe krkovičku – rozkrájíme na drobné kousky. V misce rozšleháme vajíčka, přidáme k nim mléko, strouhanku, nové koření, pepř, petržel (mladé kopřivy), sůl a dobře zamícháme. Takto připravenou směs necháme chvilku stát, aby strouhanka měla čas nabobtnat. Nakonec do misky přidáme drobně pokrájené uzené maso, vše důkladně promícháme a potom směs vložíme do pekáčku vymaštěného máslem. Pečeme asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Před koncem pečení potřeme nádivku vaječným bílkem, čímž docílíme lesklé a křupavé kůrčičky.
Kedlubny s nádivkou z rohlíků a hub
- 8 malých křehkých kedluben, 2 lžíce oleje, 2 větší cibule; na náplň 300 g čerstvých hub, 1 lžíce tuku, 1 dl mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, sůl, pepř, podle potřeby strouhanka; na omáčku 2 lžíce rostlinného tuku, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 dl kysané smetany, trochu vody, podle chuti sůl, cukr, citronová šťáva a sekaná pažitka.
Příprava: Kedlubny krátce ovaříme a ostrou lžičkou vydlabeme tak, aby zůstaly asi půl centimetru silné košíčky.
Nádivka: Na zpěněné cibulce podusíme plátky hub a doplníme vymačkanými rohlíky, jež jsme předem namočili v mléce, i drobně posekanou částí kedluben, kterou jsme vyjmuli. Směs osolíme, opepříme, promí cháme s vejci a zahustíme strouhankou.
Nádivku rozdělíme do kedluben, vložíme do pekáčku na zpěněnou cibuli a dusíme za nejnutnějšího podlévání pod pokličkou doměkka. Mezitím uděláme z másla, mouky a jemně nasekané cibulky světlou jíšku, povaříme ji se smetanou i potřebným množstvím vody a ochutíme dalšími uvedenými přísadami. Měkké kedlubny přelijeme touto omáčkou a podáváme s vařenými brambory.
1 komentář
Jezzinko!
všechny nádivky jsou super!
jinak pochvala také za přehledné,pochopitelně a stručně napsané recepty-to je také důležité.
Šlo to opravdu rukecuke…
pa jituš