Nakládané okurkové řezy

Okurkové řezy nakládáme obvykle tehdy, když máme přebytek okurek polních salátových či skleníkových „hadovek“, anebo přerostlých okurek nakládaček. Jak při nakládání okurkových řezů postupujeme? Článek s návodem jak nakládat okurkové řezy je určen především úplných začátečníkům. Ale třeba se mohou nechat něčím inspirovat i zkušení „zavařovači“?

Velké a větší, se slupkou i loupané

Každý druh okurek má svá specifika. Okurkové řezy připravujeme z:

  • okurek polních,
  • salátových,
  • skleníkových „hadovek“
  • nebo i z přerostlých okurek „nakládaček“.

Jestliže mají okurky příliš silnou slupku (okurky polní nebo velké salátové okurky), je lepší oloupat je. Okurky s jemnější slupkou (hadovky) lze nakládáme se slupkou. Okurky „nakládačky“ nejprve z obou stran ochutnáme, jestli nejsou hořké.

  1. Když budeme používat okurky neloupané, důkladně je omyjeme (pomocí kartáčku) a opláchneme.
  2. Když okurky zbavíme slupky, opláchneme je pod tekoucí vodou před i po oloupání.

Jak okurky řezat na řezy

Okurky na okurkové řezy krájíme:

  • na kotoučky
  • na delší špalíčky,
  • na půlměsíčky,
  • na kostičky.

Kotoučky by měly být stejně široké, špalíčky přibližně stejně dlouhé a široké. Někdy máme ke zpracování polní okurky dost zralé, a ta mají tuhá jádra. Kdo nemá jádra v řezech rád, může jaderník vydlabat lžičkou. Řezy pak budou mít tvar půlměsíčků. Při nakládání okurkových řezů je možno udělat si praktický polotovar, a to zavařené již nakrájené okurky do salátů, zejména využitelné pro salát bramborový, fazolový, anebo jakýkoliv, kde jsou třeba kyselé okurky. Okurku v takovém případě za syrova nakrájíme na drobné kostičky. Širokým, špičatým, ostrým nožem to jde dobře a rychle.

Ukládání řezů do sklenic

Okurkové řezy se líp skládají do širší zavařovací sklenice. Vhodné jsou zavařovací sklenice 0,7 litru. Sklenice před použitím umyjeme v saponátu (tím se odmastí), důkladně opláchneme horkou vodou a necháme oschnout. Právě tak si připravíme víčka na sklenice. Okurky skládáme do sklenic ekonomicky, aby se jich tam vešlo pokud možno co nejvíc.

Do okurkových řezů můžeme přidat tradiční zeleninu na dochucení: cibuli, mrkev, křen, feferonku, česnek. Mrkev, křen či feferonku přidáváme jen na dochucení, cibulí šetřit nemusíme, můžeme jí okurkové řezy prokládat. Feferonku nedáváme do všech sklenic, abychom měli i jemnější verzi s širším využitím. Cibuli je lepší nakrájet na měsíčky, aby se nejméně rozpadla.

Když budeme nakládat oloupané a na špalíky nakrájené okurkové řezy, můžeme je nejprve na několik hodin prosolit a nechat odležet. Pustí vodu a zpevní se. Puštěnou vodu slijeme a k ničemu už asi nepoužijeme, je příliš slaná. K těmto „naháčkům“ se cibule hodí ve větším množství (až jedna třetina objemu).

Nálevy na okurkové řezy

Okurkové řezy můžeme nakládat do komerčně připravených konzervovacích směsí na zeleninu, a nebo si můžeme připravit vlastní nálev. Na okurkové řezy se víc hodí kořenitější a sladší nálevy („znojemského“ typu). Sladší nálevy jsou třeba zejména na řezy z oloupaných okurek, příliš kyselé „naháčky“ jsou častou chybou (bez slupky okurka víc vstřebá ocet z nálevu).

Vyzkoušený nálev na okurkové řezy

  • 1 litr vody, 1/4 litru osmiprocentního octa, 60 g soli, 200 g cukru, 2 až 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 kusy hřebíčku, lžičku hořčičného semínka.
    Příprava: Koření povaříme s vodou a octem asi pět minut. Nepřecezené necháme vychladnout.

Při větším množství okurek si nálev obvykle svaříme v hrnci. Když nespotřebujeme všechen svařený nálev, můžeme ho slít do láhve a v nejbližší době upotřebit při dalším zavařování. Jestliže budeme zavařovat jen několik sklenic, můžeme zvolit typ nálevu, který se odměřuje přímo do zavařovací sklenice. Je třeba dodržet předepsanou velikost zavařovačky.

Okurkové řezy zalijeme nálevem, počkáme, až nálev steče do všech mezírek mezi řezy a opatrně nálev doléváme. Dbáme, abychom svařené koření rovnoměrně rozdělili do všech sklenic. Jestliže se mezi řezy okurek tvoří vzduchové bubliny, pomocí úzkého nožíku je „vypustíme“.

Jak dlouho zavařovat okurkové řezy

Obecná zkušenost radí:

  • sklenice o objemu 0,7 litru sterilizovat 20 minut při teplotě 80 stupňů.
  • Litrové zavařovačky potřebují při 80 stupních 25 minut,
  • zato 0,33 l sklenicím stačí 15 minut při 80 °Celsia.

Proto do zavařovacího hrnce vkládáme sklenice o stejném objemu (pokud možno).

 

Když sklenice s okurkovými řezy vychladnou, zkusíme (překlopením), zda dobře drží víčko. Pak je popíšeme rokem výroby. Okurkové řezy jsou ke konzumaci vhodné tak za dva tři měsíce. Neměli bychom je skladovat déle než rok, ztrácejí na kvalitě (měknou).

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď