Nakládání vajec do vodního skla

K nakládání vajec do vodního skla se uchylovali lidé v situaci, kdy měli přebytek vajec od svých vlastních slepic. Vejce naložená ve vodním skle (nebo ve vápenném roztoku) vydržela do doby, kdy slepice přestaly nést. Se vzrůstajícím počtem lidí, kteří se v současné době zabývají domácím chovem slepic, je možné se navrátit. Ale všechno má svá „ale“.

Naložená vejce nejsou jako čerstvá

Dřív, než se rozhodneme ke konzervaci vajec nakládáním do vodního skla, je vhodné učinit rozvahu.

  • Vyplatí se to v současné době?

Nakládat vejce na zimu má cenu jedině tehdy, když má domácnost přes léto takovou zásobu vajec, že je sama nestíhá zkonzumovat. Je sice pěkné být potravinově nezávislý, ale je třeba si být vědom toho, že vejce naložená do vodního skla nebo do vápenného roztoku se nedají používat jako vejce čerstvá.  Používají se do pečiva, do omáček. Ale nedají se uvařit, jen obtížně nebo vůbec se dá vyšlehat sníh z bílků

Vejce dřív bývala opravdu velmi drahá

Naše prababičky a babičky by nikdy naložená vejce nedaly do vánočního cukroví,  do dortů a krémů, neudělaly by z nich smaženici nebo vaječnou omeletu. K tomu by vždy použily vejce čerstvá, a kdyby nebyla k mání čerstvá, zvolily by jiný pokrm.

Hospodyně, které žily v době, kdy jedno vajíčko stálo jednu korunu a průměrná měsíční mzda byla třeba 1192 koruny (rok 1955) nebo i v ekonomicky silnější době 1915 korun měsíčně v roce 1970 – a tak dál, viz údaje statistického úřadu –  ještě stále mohou potvrdit, že ani v té mizérii by svým blízkým nedaly naložená vejce k přímé spotřebě a že tak zvané „vápenky“ (platilo to i na vejce ve vodním skle) byly považovány za vejce méně hodnotná.  Potvrdí, že používání nakládaných vajec bylo omezené z důvodu jejich nižší kvality. 

 

Vyplatí se nakládat vejce?

  • Vyplatí se nakládat vejce, když v současné době můžeme koupit čerstvá vejce po celý rok a jejich cena je – v porovnání s uvedenými údaji  a v přepočtu na současné platy – opravdu nízká?
  • Dokážeme ta méně kvalitní naložená vejce využít a spotřebovat?
  • Nebylo by rozumnější v létě přebytek vajec prodat zájemcům (a těch je vždycky dost) a za utržený peníz si v zimě čerstvá vejce vhodná k přímé spotřebě kupovat v obchodě?

Rozhodnuto. Naložíme vejce do vodního skla

Jestliže naše rozvaha skončí kladně ve prospěch nakládání vajec, je dobré zjistit, jak se to dělá. Nejlepší rady podá literatura z dob, kdy bylo nakládání vajec běžnou praxí. Velikou autoritou v oblasti domácího konzervování potravin byl inženýr Jaroslav Balaštík. Byl to člověk nejen v oboru skutečně vzdělaný, ale rovněž člověk, jehož odborné teorie byly podloženy i praxí. Ve svém opusu Konservování potravin v domácnosti (první vydání vyšlo v roce 1958 a další vycházela až do prvních let současného milénia) se věnuje také nakládání vajec do vodního skla.

Ing. Jaroslav Balaštík o nakládání vajec do vodního skla

Konservování vajec ve vodním skle

Je to jednoduchý a přitom dobrý a trvanlivý způsob konservování vajec. Vodní sklo je hustý roztok a ředíme jej převařenou a zchlazenou vodou v poměru 1 : 10, t.j. na jeden kilogram vodního skla přidáme deset litrů vody. Toto množství dostačuje asi na čtyři láhve s obsahem pět litrů, tj. na 150 až 200 kusů vajec.

Na jednu pětilitrovou láhev odvážíme ¼ kg vodního skla a rozpustíme je v asi 2,5 litru vody. Tímto nálevem zalijeme uložená vejce tak, aby roztok přesahoval vejce asi o pět centimetrů.

Ukládáme-li každodenně snesená vejce, ponořujeme do uvedeného nálevu tak, aby byla vejce stále ponořena. Jakmile je sklenice nebo nádoba plná, povážeme hrdlo pergamenem a uložíme do chladné a stinné místnosti.

  • Hlavní podmínkou úspěšného konservování vajec je, aby vejce byla ukládána pokud možno hned po snesení.
  • Vejce před kladením očistíme suchým hadrem.
  • Mytí vajec je zásadně nepřípustné a škodlivé.
  • Skořápka nesmí být porušena, protože rozkladem narušeného vejce by mohla znehodnotit ostatní vajíčka.
  • Pro domácnost jsou nejvhodnější pětilitrové sklenice, do nichž se vejde 45 až 50 vajec.
  • Vajíčka ukládáme opatrně, abychom neporučili skořápku.
  • Klademe je špičkou dolů a tupým koncem nahoru.
  • Pokud máme víc vajec, nejdřív naplníme celou sklenici a pak teprve zalijeme roztokem.
  • Pokud nálev během skladování vyschne, musíme jej doplňovat týmž roztokem, nikoliv vodou.

Zdroj: Konservování potravin v domácnosti, Jaroslav Balaštík, Státní zemědělské nakladatelství, Praha 1958

Zanechte odpověď