Utopence, tu ryze českou pochutinu, která se z pivnic a náleven přesunula i do domácností, si jejich „skalní“ příznivci nedokážou představit jinak, než coby buřty naložené v kořeněném octovém nálevu. Kdo tolik nelpí na tradičních buřtech, vyrobí doma utopence i z jiného typu měkké uzeniny. Například z gothajského salámu. Jak naložit „gothaj“ s cibulí?
Nakládaný gothaj s cibulí: Recepty
Nakládaný gothaj podle Kluků v akci
- 300 g plátků salámu gothaj, 50 ml vinného octa, 20 ml olivového panenského oleje, 2 červené cibule, 4 stonky jarní cibulky, sůl, růžový pepř.
Příprava: Plátkový gothaj nakrájíme na nudličky, červenou cibuli na klínky a jarní cibulku na kolečka. Vše dobře promícháme s olejem, octem, solí a růžovým pepřem. Naložíme do sklenice a necháme odležet alespoň přes noc.
Nakládaný gothaj s chilli paprikami
- Gothajský salám 1 kg, čerstvé chilli papričky 6 ks, střední červená cibule nakrájená na osminky 2 ks, střední bílá cibule nakrájená na osminky 2 ks, voda 12 dl, ocet 4 dl, třtinový cukr 4 lžíce, sůl 2 lžíce, olivový olej 1 lžíce, černý pepř 15 kuliček, nové koření 10 kuliček, bobkový list 5 ks, zavařovací sklenice o obsahu 1,5 l.
Příprava: Gothaj nakrájejte na kolečka silná 1 cm a ta nakrájejte na hranolky. Pak vkládejte střídavě do sklenice: hranolek salímu, osminky cibule, chilli papričky a koření. Svařte vodu, ocet, cukr, sůl a olej a po vychladnutí sklenici tímto nálevem zalijte. Uzavřete a nechte 8–10 dní v chladu odležet.
Nakládaný gothaj v pikantním nálevu I.
- 500 g nakrájený gothaj, nakrájená cibule na kolečka, 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření, sůl, 4 lžíce kečupu.
Nálev: Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl.
Příprava: Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájený salám gothaj, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli. Povaříme pět minut, necháme vychladnout a vmícháme čtyři lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uležet.
Nakládaný gothaj v pikantním nálevu II.
- 800 g kvalitního gothaje, 400 g cibule. Na nálev: 0,7 dcl vody, 0,4 dcl octa 8 %, 2 lžíce cukru, 2 lžíce soli, 2 lžičky hořčičného semínka, 1/2 lžičky pepře, 6 ks kuliček nového koření, 4 ks sušené feferonky, 2 ks bobkové listy.
Příprava: Svaříme vodu s octem, přidáme cukr, sůl a ostatní koření, necháme vychladnout. Gothaj nakrájíme na špalíčky nebo silnější plátky, cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na “půlměsíčky”. Do sklenice dáváme střídavě gothaj, cibuli, papričky, pak zalijeme studeným nálevem (včetně koření) a necháme nejméně týden odležet.
Nakládaný gothaj jednoduchý
- Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový list, sůl. Příprava: Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka.
Příprava: Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného – nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferonky, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalijete octem (čím víc, tím lépe) lžičku soli a vodu – klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho vychladnout.