Nálev na čalamádu

Čalamáda se říká zeleninové směsi naložené v kyselém nebo sladkokyselém nálevu a pak obvykle sterilované. Čalamády se konzumují jako pikantní pochutina nebo i coby salát. Nálevy na čalamády obvykle vycházejí z rodinných zvyklostí a chutí. Někomu vyhovují nálevy sladší, někomu zase méně sladké a spíš kyselejší. Stačí vyzkoušet, vybrat si, a vyhovující recept na nálev zachovat.

Nálevy na čalamádu: Recepty

Čalamáda s houbami

  • Očištěné houby pokrájíme a ovaříme 5 minut, potom propláchneme studenou vodou. Skládáme je do sklenic střídavě s vrstvou na kolečka nakrájené mrkve, malými růžičkami květáku nebo drobně pokrájenou paprikou.
    Přidáme  2 kolečka cibule a koření: 1 bobkový list, 4 celé pepře, 2 zrnka nového koření, špetku tymiánu, 1 jalovčinku, 5 zrnek koriandru na skleničku.
    Zalijeme nálevem z litru vody, 1/4 l octa, 8 kostek cukru a 2 lžiček soli.
    Sterilujeme varem celých 30 minut.

Čalamáda z hub, papriky a cibule

  • 1,5 kg hub (může být směs, jinak nejlépe z hřibů praváků), 1 kg cibule, 1 kg papriky (třeba barevné).
    Příprava: Nakrájené houby na plátky (asi 5 mm) povařit přibližně 10 minut ve slané vodě a propláchnout dvakrát vodou. Nakrájet na hrubo cibuli, i papriku (třeba na proužky nebo čtverečky, jak chcete). Nálev: 2,5 l vody, 0,5 l octa, 60 g soli, 300 g cukru, 10 kuliček nového koření a 6 bobkových listů. Svařit a přidat papriku a povařit pět minut, stáhnout z ohně a přidat cibuli a nechat trochu vychladnout, pak přidat povařené houby. Zamíchat a dát do sklenic. Z této dávky je asi devět sklenic 0,7 l. Je ale lepší dávat do menších. Sterilovat 10 minut při teplotě 100 stupňů Celsia.

Nálev na čalamádu I.

  • 2500 g zeleninové směsi,  2 lžičky hořčičného semínka, 12 kuliček pepře, 8 kuliček nového koření, 12 koleček cibule, 12 koleček mrkve nebo kousků červené kapie, 4 snítky kopru,  2 bobkové listy.
    Nálev: 500 ml vody, 125 ml 8% octa, 14 g soli, 35 g cukru krupice, 7 tabletek sacharinu.

Nálev na čalamádu II.

  • Nálev na čalamádu III.  220 ml octa (8%), 780 ml vody, 90 g cukru, 25 g soli, 15 kuliček pepře, 20 kuliček nového koření, 1 kulička jalovce, 1 ks hřebíček, 1 ks bobkový list, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru. Příprava: Vše svařit pět minut, nechat přes noc macerovat. Druhý den zcedit, zalít zeleninovou směs ve sklenicích. Zavíčkovat a 20 minut sterilovat při 80 stupních Celsia.

Nálev na čalamádu IV.

  • 0,25 l octa, 0,75 l vody, 20 g soli, 50 g cukru, 3 tablety diasponu, 4 tablety spolarinu, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 0,5 lžičky koriandru.
    Příprava: Smíchané suroviny povaříme 5 minut, přecedíme. Nálevem zaléváme zeleninu ve sklenicích. Musí být místo pro nálev. Do každé sklenice lze přidat kousek feferonky.

Nálev na čalamádu V.

  • 1,5 litru vody, 0,5 litro octa, 30 kostek cukru, 20 tablet sacharinu, 15 celých pepřů, 15 hřebíčků, balíček Deka, lžička soli.
    Příprava: Svaříme, necháme vychladnout. Zavíčkujeme a 20 minut sterilizujme při 80 stupních Celsia.

 Zahrádkářský nálev nálev na čalamádu

  • 1,75 l vody, 0,5 l octa, 6 dkg soli, 17 dkg cukru, 23 tablet sacharinu, 4 nové koření, 4 pepře, 2 bobkové listy, 2 lžičky hořčicových semínek, půl lžičky koriandru celého.

Zanechte odpověď