Hořické trubičky jsou oblíbenou pochutinou u nás. Tenké tyčinky s oříškovou náplní vám vždy udělají radost. Je to tradiční lázeňská pochutina.
Hořické trubičky
Hořické trubičky pocházejí z Hořic z Podkrkonoší. Trubička se skládá ze dvou oplatek, které jsou velmi tenké. Dělají se za tepla a pak se stáčejí do trubičky a následně jsou naplněny. Ještě nějakou dobu usychají a jsou připravené ke konzumaci. Krémy jsou s různými příchutěmi, vanilková, oříšková, čokoládová.
Hořické trubičky jako firma vznikly v roce 1812, kdy raněný kuchař císaře Napoleona daroval tento recept kuchařce paní Líčkové v Hořicích. Jejich původ je vlastně francouzský. Jedli je u královského dvora již od roku 1630. Císař Napoleon měl tenkrát dietu a kuchař mu pekl tyto tenké oplatky, které posypával nebo naplňoval čokoládou, či oříškovými náplněmi. Karel Kofránek cukrář, který se přiženil do rodiny, výrobu zdokonalil a zautomatizoval. V roce 1898 byl udělen patent, trubičky vyráběly další firmy v Hořicích.
Nejznámější jsou Hořické trubičky čokoládové, vanilkočokoládové, oříškové, jogurtové, vaječnolikérové, kávové, kokosové, arašídové, čokoládové, polomáčené a velikonoční. Oblíbené jsou také sypané s oříšky a skořicí a raw tyčinky.
Recept na hořické trubičky
Recept na hořické trubičky je velmi jednoduchý a rychlý. Stačí jen trocha mouky a vody, s přidáním trochy oříšku. Přidáte vanilkový cukr a budete mít skvělou oplatku.
Ingredience:
1 kg hladké mouky
1 balíček vanilkového cukru
200 g cukru moučka
1,5 l mléka
4 žloutky
Náplň čokoláda s oříšky:
100 g sušeného mléka
50 g sušené čokolády
100 g másla nebo rostlinného tuku
50 g drcených oříšků
30 g moučkového cukru
trochu rumu na vůni
30 g rýžového škrobu
Postup:
- Do mouky přidejte žloutek a vanilkový cukr s mlékem a vypracujte z něj řidší těsto. Těsto rozetřete na větší kolečka na vymazaný plech.
- Pečte na 170 – 180 °C do zlatova.
- Po upečení oplatky potřete máslem a oříšky. Oplatku následně zavinete pomocí vařečky, na kterou ji zatočíte. Necháme odležet a vyschnout. Poté si připravíme náplň a oplatky naplníme.
- Máslo nechejte změknout a poté jej smíchejte se suchými ingrediencemi. Natlačte do trubiček a nechejte uschnout.
- Nakonec můžete oplatky ještě namočit po stranách do čokolády a případně posypat drobením.
Náplň do hořických trubiček
Náplně se připravují především ze suchých ingrediencí, které jsou spojeny rostlinným tukem nebo máslem. Je to jako rumové kuličky nebo úlky. Na čokoládový krém se hodí sušená čokoláda, sušené mléko, kakaový prášek a trocha rýžového škrobu, můžete použít i kukuřičný. Ingredience smíchejte a propojte s tukem. Přidejte také cukr. Pro vanilkovou náplň nejlépe vanilkový.
Do trubiček natlačte krém pomocí cukrářské špičky, jestliže děláte řidší variantu nebo pomocí menší vařečky. Vyzkoušejte také oříškový, skořicový, kokosový, kávový. Do řidšího krému dejte více másla a také vejce, aby byl hladký a jemný. Trubičky se dají dozdobit čokoládou, do které je namočíte a pak třeba i do kokosu nebo ořechů. Využijte i mandle.
Jak upéct Hořické trubičky
Hořické trubičky se dělají s různými náplněmi. Doma si můžete vyzkoušet několik variant, jak je upéct. Nejlepší na výrobu této sladkosti je domácí oplatkovač. Můžete použít starožitný, ale také elektrický, kde si oplatky snadno upečete. Má různé vzory, většinou okrouhlý, můžete je po upečení stočit do ruličky nebo i kornoutu.
Do náplně se hodí mnoho ingrediencí. Nemusí být vždy čokoládová, zkuste třeba bílou jogurtovou, pistáciovou, mandlovou béžovou nebo také z bílé čokolády. Náplně mohou být i ovocné. Vyzkoušejte sušené ovoce i vanilku. Krém může být s příměsí na drobno nakrájených třešní, meruněk nebo jahod.