Natto

Natto je tradiční japonská potravina. Rozšířila se do jiných asijských zemí, a i do jiných koutů světa. Natto se někdy označuje za sýr. Sýr to není, protože natto neobsahuje ani gram mléka. Natto se totiž vyrábí fermentací sójových bobů. Máme zkušenost, že fermentace je proces, který příliš nevoní. Natto proto příliš nevoní. Kdo na natto není zvyklý, pociťuje pach. Přesto nutriční specialisté natto doporučují. Proč?

Natto: Pro zdraví a dobré trávení

Natto je potravina připravená fermentací sójových bobů. Jde o velmi dobře stravitelnou formu sójového pokrmu. Fermentaci zajistí ušlechtilé bakterie Bacillus subtilis. Při procesu fermentace dochází k rozkladu bílkovin obsažených v soji. Luštěnina se tak stává stravitelnější. Rostlinné bílkoviny se fermentací nijak neznehodnocují, proto je natto dobrým zdrojem bílkovin (a doporučuje se vegetariánům). Natto je jedním z najspecifičtějších pokrmů japonské kuchyně.

Nadprůměrný obsah vitaminu K2

Natto obsahuje probiotika a enzym omezující srážení krve (nattokinasa). Natto je dobrým zdrojem vitaminu K2, který se v jiných potravinách vyskytuje jen velmi omezeně. Uvádí se, že vitamin K2 (menaquinones) je nejdůležitější živinou v natto obsaženou (ve 100g potraviny až 870 mcg).

  • Vitamin K2 je potřebný pro dobré hospodaření s vápníkem v kostech,
  • a na druhou stranu pro odstraňování vápníku z cév, v nichž škodí, poškozuje je.

„Vitamín K se podle nejnovějších studií ukazuje jako chybějící díl v mozaice stavby kostí. Jeho přítomnost je v praxi důležitá pro tvorbu osteokalcinových bílkovin, které v kostech vytvářejí strukturu nezbytnou pro udržení vápníku a dalších živin. Zjednodušeně můžeme vitamín K popsat jako klíč, který je nezbytný k otevření průchodu vápníku mezi krví a kostní dření,“ uvádí na svých webových stránkách doktorka farmacie Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Dáte si natto?

K ochutnání natto je třeba překonat nejen předsudky, ale zejména silný odér, který je pro potravinu typický a evropského konzumenta mnohdy definitivně odradí. Ale cožpak naše syrečky, anebo ušlechtilé uleželé francouzské sýry voní?

  • Natto se pojídá jako pochutina k zpestření, dochucení a zhodnocení hotových jídel.
  • Na talíř si natto klade každý strávník podle chuti.
  • Natto se trochu šlemovitě „táhne“.
  • Japonci natto pojídají hlavně k snídani. Buď jen tak, nebo rýži, případně okořeněný sójovou omáčkou, hořčicí nebo křenem wasabi.
  • Natto se nakládá s dalšími ingrediencemi, takže se druhově liší.
  • V současné době lze natto koupit i České republice, hlavně v prodejnách zaměřených na asijské potraviny neo na tak zvanou „zdravou výživu“.

Zanechte odpověď