Sledě známe v Česku většinou už už jako částečně zpracované „polotovary“ – uzené (uzanáče), nakládané s kyselém láku a se zeleninou (zavináče), anebo prosolené sledě (slanečky). Mladým, pohlavně ještě nevyvinutým sleďům se říká matjesi. Solení matjesi jsou surovinou velmi populární v Německu. I v našich podmínkách budou chutnal saláty ze solených sleďů, matjesů.
Sleď je herinek, matjes je mladý sleď
Jak by nebyli sledi o blíbenonou rybou v Německu. Sleď obecný se nachází na obou stranách Atlantského oceánu. Pohybuje se v širokém rozmezí od Mainského zálivu, zálivu svatého Vavřince, zálivu Fundy, Labradorského moře, Davisova průlivu, Beaufortova moře, Dánského průlivu, Norského moře, Severního moře, Baltského moře, La Manche, Keltského moře až po Biskajský záliv.
V Německu (a to nejen v zemích u Severního nebo Baltnského moře), jsou oblíbené saláty z herinků. Obvykle bývají spojované kyselou nebo zakysanou smetanou a obsahují ingredience v naší kuchyni rovněž používané.
Asi největším problémem v Česku je sehnat hlavní surovinu. Matjesy se prodávají v rybích speciálkách (ty ovšem bývají obvykle jen v krajských městech), či u lahůdkářských pultu velkých řetezců.
Saláty z herinků/ matjesů, Německo
Domácí salát ze sleďů (Prusko)
- 300 g solených sleďů, 125 g lovecká klobása, 125 g salám, 4 vejce, 3 kyselé okurky, 1 malá cibule, ½ jablka, 3 polévkové lžíce majonézy, mletý pepř.
Příprava: Sledě omyjte pod tekoucí vodou, osušte a nakrájejte na malé kostky. Loveckou klobásu, salám, vejce, okurku a jablko nakrájejte na velmi malé kostky (pokud je to možné méně než 0,5 cm) a vše dejte do mísy. Čím jemněji jsou ingredience nakrájeny na kostičky, tím lepší bude chuť. Nastrouhejte a přidejte cibuli. Přidejte majonézu, dochuťte čerstvým pepřem a dobře promíchejte.
Důležité: Před konzumací ji nechejte v chladničce po dobu nejméně 12 hodin. To je jediný způsob, jak spojit ingredience do jejich konečné chuti. Ozdobte vejcem a okurkou a podávejte s čerstvou bagetou.
V německém origiále autorka receptu vysvětluje: „I když v takovém salátu opravdu neočekáváte salám a loveckou klobásu, zkuste to, chutná velmi dobře. Recept pochází od mé babičky a používám jej beze změny po mnoho let.“
Herinkový salát
- 400 g matjesů, 3 středně velké sladkokyselé okurky, 2 středně velké vařené mrkve, 2 střední nebo 1 velká cibule, 200 ml zakysané smetany s vyšším obsahem tuku, sůl, mletý černý pepř.
Příprava: Matjesy nakrájíme na proužky, okurky a mrkev na tenká kolečka, cibuli přepůlíme a nakrájím na velmi tenká půlkolečka, která rozdrobíme na jednotlivé proužky. Zalijeme smetanou, přidáme tři špetky pepře a zamícháme. Ochutnáme a podle potřeby lehce dosolím nebo přidám pepř. Tak na hodinu uložíme do lednice.
K salátu dobře chutná černá chléb.
Po německém vzoru je možno k matjesovému-herynkovému salátu podat i vařené brambory.
Matjesový salár s červenou řepou
- 750 g brambor, 750 g červená řepa, 500 jablka, 500g kyselé okurky, 750 g matjesových filet, 4 cibule, sůl, 1 polévková lžíce hořčice, 2 čajové lžičky cukru, 6 lžic jablečného octu, 125 ml kyselé nebo zakysané smetany (více procentní), 4 vejce natvrdo, petrželka.
Příprava: Brambory umyjte a vařte asi 20 minut, dokud nebudou hotové. Sceďte, nechte trochu vychladnout a oloupejte. Důkladně umyjte červenou řepu, povařte se slupkou asi 1 hodinu a poté ji oloupejte. Oloupejte jablka a odstraňte jadřinec. Brambory, červenou řepu, jablka a okurky nakrájejte na kostky.
Filety ze sledě nakrájejte na také kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, promícháme se solí, hořčicí, cukrem a octem. Vmícháme kyselou nebo zakysanou smetanu, vše spolu promícháme.
Nejlepší je nechat salátu uležet přes noc. Podáváme s nakrájenými vejci, posypaný petrželkou.