Nepečený dort z „lotusek“

Belgické sušenky Lotus se vyznačují křupavou konzistencí a jemnou karamelovou chutí. Třebaže je nejčastěji pojídáme jako malý zákusek ke kávě (spolu s kávou je servírují mnohé kavárny, cukrárny a restaurace v kusovém balení), dají se sušenky Lotus koupit i ve větším balení. To pak přímo svádí vytvořit s nich nějaký dezert – třeba nepečený dort z „lotusek“. Není to jen nápad českých hospodyněk. Recepty na zákusky, řezy nebo dort ze sušenek  Lotus uvádí sám jejich výrobce.

„Lotusky“ dobyly svět

Společnost Lotus Bakeries má ve svém logu vročená 1932. Tak dlouho zná celá svět jejich výrobky: perník, dortové speciality, vafle a perníčky, ale především karamelizované sušenky (speculoos).

 „V roce 1932 vytvořil belgický pekař Jan Boone Sr. karamelizovanou sušenku s ničím jiným než přírodními ingrediencemi. Pojmenoval ji Lotus po květu, který symbolizuje čistotu,“ uvádí firma Lotus na svých oficiálních webových stránkách.

„Spekulky“ ve velkém

Pekařská firma Lotus byla založena v belgickém Lembeke v roce 1932 bratry Jan, Emiel a Henri Boone. Když byla společnost založena, bratři dělali sušenky k snídani a také speculoos pro den svatého Mikuláše.*  Později se specializovali pouze na speculoos. Karel Boone, syn zakladatele Jana Boone, se stal ředitelem v roce 1966 a byl generálním ředitelem Lotusu po dobu 32 let od roku 1974 a poté prezidentem společnosti po dobu 20 let  (1966–2012). V roce 2012 převzal vedení firmy jeho bratr Mathieu.

  • *Speculoos: Sušenky speculoos/spakulatius se s některých zemích západní Evropy tradičně pečou v adventu, respektive na svátek svatého Mikuláše. Kromě křehkosti a specificky kořenité chuti se speculoos vyznačují i vzhledem: na jejích povrchu jsou vytlačeny obrázky, původně výjevy ze života svatého Mikuláše.

Sušenka ladí s kávou

Traduje se, že pan Boone trávil celé dny a noci s tím, že ochutnával a vylepšoval těsto na sušenku aby dosáhl dokonalého spojení kávy a sušenky. Sušenky se podávaly ke kávě na Bruselském veletrhu a tisíce návštěvníků a turistů si je rázem oblíbily. A protože s kávou se staly nerozlučnou dvojkou, a aby si zachovaly čerstvost a křupavost, bratři Boonovi je začali balit po jedné.

Současnost firmy

Nyní je firma Lotus Bakeries se sídlem v Belgii „dynamická, mezinárodně orientovaná společnost s výrobními závody v Belgii, Nizozemsku, Francii a Švédsku, prodejními organizacemi v 10 evropských zemích, USA, Hong Kongu, Číně, Jižní Koreji, Chile a s oddělením vývozu pro další země,“ můžeme se dočíst na firemním webu Lotusu. Sušenky Lotus jsou vhodné pro kavárny, restaurace, catering i velkoobchod. Dodávají se buď baleny jednotlivě, anebo po 50 kusech v tak zvaném „rukávu“.

Kde v Česku koupit „lotusky“

V České republice se sušenky Lotos dají koupit v řetězcích: Albert (hypermarkety a supermarkety), Tesco (vybrané prodejny), Makro, Globus, COOP (vybrané prodejny), Billa, Žabka, Penny Market, Norma, CBA (vybrané prodejny), ale nabízejí je také další vybrané prodejny a velkoobchody.

Nepečený dort z „lotusek“

Na firemních stránkách Lotusu jsou uvedeny i recepty na domácí produkty, jejich základní surovinou jsou sušenky Lotus. Takže proč „chodit ke kováříčkovi“, když recept na nepečený dort z „lotusek“ nabízí přímo jejich výrobce?

Ricottový dort s karamelizovanými sušenkami, svěží dezert

Doba přípravy: 35 minut, pro 8 osob

  • Na dortový korpus: 150 g karamelizovaných sušenek, 50 g ořechů, 25 g žlutého („blond“) třtinového cukru, 1/2 lžičky rozemleté skořice, 75 g másla.
    Na náplň: 1 citron, 1 chemicky neošetřený pomeranč, 350 g ricotty, 2 vaječné bílky, 15 g želatinového prášku, 50 g práškového cukru, polévková lžíce vanilkového extraktu, sůl.
    Příprava: Opláchněte ricottu v cedníku. Do dortové formy položte pečící papír. Rozdrobte karamelizované sušenky.
    Rozpusťte máslo. Smíchejte rozpuštěné máslo s rozdrobenými karamelizovanými sušenkami, nakrájenými ořechy, třtinovým cukrem a skořicí do jemného těsta. Nalijte těsto do spodní části pečicí formy a pevně rozetřete.
    Otřete a oloupejte pomeranč. Vymačkejte citron. Rozpusťte želatinu ve dvou polévkových lžících teplé vody. Dobře rozmixujte citrónovou šťávu s ricottou pomocí elektrického mixéru. Přidejte cukr, pomerančovou kůru, vanilku a želatinu.
    Vyšlehejte vaječné bílky na tuhý sníh. Nalijte směs do formy.
    Dejte dort alespoň na šest hodin do ledničky, dokud neztuhne.
    Tip: Pro zakrytí dortu v ledničce použijte pečicí papír.
    Autor receptu: Dimitri Messiaen

 Zdroje: lotusbiscoff.com, anglická verze Wikipedie.

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď