Neskutečně dobrý ořechový dort

Ořechové dorty sice můžeme péct po celý rok, nejčastěji je ale připravujeme v chladných měsících roku. Není to jen protože, že na podzim a v zimě je dostatek čerstvých ořechových jader, ale i proto, že ořechové dorty mají vyšší energetickou hodnotu a na jaře či v létě „tělo volá“ po zákuscích lehčího charakteru. Nabízíme různé recepty. Svůj až „neskutečně dobrý“ ořechový dort si podle svého gusta mohou vybrat ti, kdo mají rádi ořechový dort s krémem, se šlehačkou, bez krému nebo s čerstvým i sušeným ovocem.

Neskutečně dobrý ořechový dort: Recepty

Zimní ořechový dort

  • 5 vajec, 120 g moučkového cukru, 140 g hladké mouky, 50 g mletých ořechových jader, vanilínový cukr, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, ovoce na ozdobu.
    Krém: 1/4 l smetany (12 % tuku), 2 dl mléka, 1 1/2 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, moučkový cukr, 100 g másla nebo tuku, 3 mandarínky, 3 lžíce rumu.
    Příprava: Vejce s cukrem ušleháme v hustou pěnu, postupně přidáme dvě lžíce horké vody a šleháme dále, až pěna opět zhoustne. Ze šlehače ji přeložíme do mísy, lehce do ní vmícháme prosátou mouku, ořechy, vanilínový cukr a těsto nalijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vymastili a vysypali moukou. Upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 stupňů C).
    Po vychladnutí rozkrojíme korpus na tři kola, spojíme je částí krému s mandarínkami, přiklopíme prkénkem a necháme několik hodin proležet. Zbytkem krému dort potřeme i ozdobíme.
    Sezónní ovoce (mandarínky, kiwi, červený grapefruit apod.) úhledně nakrájíme a ozdobíme jimi dort.
    Příprava krému: Mandarínky drobně nakrájíme, posypeme dvěma lžícemi cukru, pokapeme rumem a necháme asi 2 hodiny proležet, pak je scedíme. V mléce rozmícháme krémový prášek, vlijeme do horké smetany, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme nejméně minutu. Krém vychladíme za častého míchání, vložíme do šlehače, přidáme moučkový cukr (dávka podle chuti) a šleháme za postupného přidávání změklého másla (tuku). Nakonec všleháme rum slitý z mandarínek.
    Část krému oddělíme a vařečkou do něj vmícháme mandarínky.

Ruský ořechový dort

  • 5 vajec, 200 g másla, 120 g cukru, po 1 lžíci solamyl a hrubá mouka, 200 g mletých lískových oříšků, 1 lžička citronové šťávy, citronová kůra, tuk a mouka na formu, pikantní džem.
    Na ozdobu: 2 dl šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce rumu a čokoládové hoblinky.
    Příprava: Žloutky našleháme do pěny s máslem a cukrem, ochutíme citronovou šťávou i kůrou, střídavě doplníme ořechy, moukou a solamylem a zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Ve vymaštěné a vysypané formě pečeme přibližně půl hodiny. Po vychladnutí korpus zmrazíme.
    Před podáváním jej prořízneme, potřeme džemem, ozdobíme oslazenou šlehačkou ochucenou rumem a posypeme čokoládovými hoblinkami.

Dort z ořechů a ze sušeného ovoce

  • 120 g sušených odpeckovaných švestek, 125 g sušených meruněk, 100 g vlašských ořechů, 300 g Héry, 300 g cukru, sůl, 6 vajec, strouhanou kůru z 1 citrónu, 1 lžíce vanilkové příchuti, 350 g mouky, 2 lžíce prášku do pečiva, moučkový cukr na posypání.
    Příprava: Švestky a meruňky pokrájíme na kostičky, opřechy nasekáme na hrubo. Héru s cukrem, solí, vejci, citrónovou kůrou a vanilkovou příchutí našleháme do pěny. Ovoce posypeme trochou mouky, zbytek vmícháme s práškem do pečiva do našlehané hmoty, přidáme ovoce a ořechy a těsto naplníme do vymaštěné, moukou vysypané bábovkové formy. Upečeme v předehřáté troubě. Vychladlý dort posypeme moučkovým cukrem.
    Elektrická trouba: cca 175 °C Plynová trouba: stupeň 2 Doba pečení: 60 – 70 minut

Ořechový dort s ořechovou nádivkou

  • 120 g moučkového cukru, 100 g vlašských ořechů, 60 g hrubé mouky, 8 vajec, nastrouhaná pomerančová kůra. Na náplň: 300 g krystalového cukru, 1 dl mléka, 1 máslo nebo Héra, 40 g kakaa, 120 g vlašských ořechů, rybízový džem.
    Příprava: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme mleté ořechy, strouhanou pomerančovou kůru a mouku. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a zvolna pečeme. Upečený dort nadvakrát rozřízneme, díly potřeme marmeládou a ořechovou náplní.
    Náplň: Krystalový cukr převaříme v 1 dl mléka, přidáme máslo nebo Héru, kakao a mleté ořechy. Hmotu dobře umícháme a necháme ztuhnout.
    Hotový dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme podle vkusu zbytky náplně a šlehačkou.

Jemný ořechový dort

  • 3 vejce, 90 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky, 20 g kakaa, 2 lžíce oleje, tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy, ořechová jádra, ovoce a zdobení (cukrové zlaté kuličky) na ozdobu.
    Náplň: 100 g mletých ořechových jader, 2 dl mléka, 100 g piškotů, 50 g másla, krupicový cukr, vanilínový cukr, rum, 1/4 l smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky.
    Příprava: Vejce ušleháme s cukrem v hustou pěnu, vařečkou do ní zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem, potom olej. Těsto nalijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vymastili tukem a vysypali moukou, povrch uhladíme a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
    Vychladlý korpus odkrojíme tenkým nožem od boku formy, vyjmeme, potřeme ořechovou náplní, potom větší částí šlehačky ušlehané se ztužovačem. Dort ozdobíme šlehačkou, půlkami pocukrovaných ořechových jader, ovocem a ozdobnými kuličkami.
    Příprava náplně: Ořechová jádra vsypeme do vařícího mléka, za stálého míchání povaříme, sejmeme z plotýnky, pak zahustíme strouhanými piškoty a do vlažného krému vmícháme změklé máslo, podle chuti cukr a dochutíme vanilínovým cukrem a rumem.

Ořechový věnec (historický recept)

  • Sedm dkg ořechů utřených s bílkem dej do mísy, přidej 11 dkg cukru a přimíchej 6 žloutků. Ušlehej ze 6 bílků sníh, přidej k prvému 5 dkg mouky a 5 dkg drobečků. nemáš-li jich po ruce, dej místo 5 dkg 8 dkg mouky.
    Těsto nalej do obroučku na plech a dej péci. Upečený dort vyklop na stůl moukou poprášený a z vychladlého vykroj kulatý prostředek. Ostatní část potři zavařeninou.
    Vykrojený prostředek překroj a navrch kolem koláče urovnej. Věnec se poleje bílou polevou a dá se oschnouti, pak se vloží na mísu.
    Na to naplní se věnec na povrchu a kornoutkem ozdobí touto směsí: Utluče se jemně 7 dkg ořechů s vodou, přidají se 2 lístky želatiny, rozpuštěné v teplé vodě, 6 dkg cukru, vanilka a vmíchá se 1/4 litru ušlehané smetany.
    Jednodušší způsob jest, když se upečený dort vyklopí na mísu, potře zavařeninou, navrch položí se druhé, menší kolo, upečené z téhož těsta, a celek ozdobí se šlehanou smetanou.

Zanechte odpověď