Norimberský perník na plech

Norimberský perník je pečivo s chráněným označením původu, které bylo uznáno 1. července 1996. V souladu s tím lze za norimberský označovat jedině takový perník, který byl vyroben v oblasti města Norimberka. Norimberský perník se vyrábí vykrajováním. Litý norimberská perník, respektive „norimberský perník na plech“ je jenom „vynález“ českých domácích hospodyněk. Jak tak zvaný „norimberský perník na plech“ doma připravují?

„Norimberský perník“ na plech I.

  • 350 g hladké mouky, 300 g třtinového cukru, 100 g jemně mletých mandlí, 3 lžičky koření do perníku, 2 lžičky kakaa, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, 150 g kandovaného ovoce, 150 g másla, 250 ml mléka, 2 vejce, 3 lžíce medu.
    Na polevu: 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké vody.
    Na dokončení: 2 hrsti loupaných mandlí.
    Příprava: Do velké mísy prosejte přes jemné síto mouku a kakao, přidejte cukr, mleté mandle, perníkové koření a prášek do pečiva a dobře promíchejte. Do směsi nasypte nadrobno nakrájené kandované ovoce a znovu promíchejte tak, aby se každý kousek obalil v mouce. Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech vyložte papírem na pečení. Rozpusťte máslo, přilijte k němu mléko, přidejte med a vajíčka a dobře prošlehejte. Vlijte k moučné směsi a promíchejte. Těsto rozetřete na plech a ozdobte mandlemi.
    Pečte v předehřáté troubě 25 minut.

„Norimberský perník“ na plech II.

  • 400 g hladké mouky, 200 g cukr krystal, 4 dcl oleje, 3,5 dcl mléka, 2 celá vejce, 2 lžíce medu, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce koření Norimberský perník, 1 prášek do pečiva, 1/2 kávové lžičky sody.
    Příprava: Umícháme těsto z uvedených surovin, na pečícím papíru nebo vymazaném a vysypaném plechu či dortové formě upečeme při 180 stupňů po dobu 20 min. Dle chuti ozdobíme čokoládou a mandlemi, naplníme krémem či marmeládou.

„Norimberský perník“

  • 3 vejce, 250 g přírodního třtinového cukru, 120 g mletých mandlí, 120 g mletých lískových ořechů, 60 g kandované pomerančové a citronové kůry, 150 g hladké mouky, 30 g škrobové moučky, 1 vanilkový cukr, lžička perníkového koření, 30 ml tuzemského rumu,  špetka soli.
    Příprava: Všechny sypké přísady kromě cukru pečlivě smíchejte. Cukr šlehejte s vejci a trochou soli do pěny, aby se úplně rozpustil. Pak obě hmoty spojte a důkladně promíchejte. Vzniklé těsto nechte hodinu v chladnu odležet a poté z něho tvořte perníčky. Pečte je v troubě asi 20 minut při 170 stupních (záleží na jejich velikosti). Podle toho, jak jemně jsou semleté ořechy a mandle, bude mít těsto svou strukturu a povrch.
    Perníčky po upečení potírejte rozšlehanými vejci, aby se leskly, nebo je potřete polevami.

Ilustrační foto: Norimberk, pixabay.com

Zanechte odpověď