Cuketa obalená v tak zvaném trojobalu, a pak upečená na plechu v troubě, tak to sice není tradiční technologie, ale hospodyně se k ní rády uchylují. Dá se na obalené cuketě „vymyslet“ něco nového? Někdy stačí jen připomenout si kdysi používaný, ale pak zapomenutý způsob.
Obalovaná cuketa upečená v troubě
Pečení a smažení jsou dvě rozdílné technologie. Výsledky musejí být také rozdílné. Proto nelze očekávat, že obalená cuketa upečená na plechu v troubě bude chutnat stejně jako obalená cuketa usmažená na pánvi. Důvody, proč lidé volí technologii pečení místo smažení, jsou různé, a je věcí každého, pro jakou úpravu se rozhodne. Nejlepší je vyzkoušet tak říkajíc „na vlastní kůži“, a pak si vybrat. Na plechu v troubě lze upéct třeba cuketu podle sdílených, a tedy vyzkoušených receptů.
Obalovaná cuketa: Recepty
- 1 mladá cuketa, 150 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce oleje, 2-3 lžíce hl. mouky, 2 lžíce strouhanky + podle potřeby, 3 stroužky utřeného česneku,100 g strouhaný sýr (například napůl Goudu a parmazán), pažitka, libeček a podobně, sůl, pepř.
Příprava: Cuketu nakrájíme na cca 1 cm kolečka. Menší část sýru odeberte na posypání. Z mléka, vejce a zbylých ingrediencí umícháme hustší těstíčko. Nebojte se ho pořádně ochutit, cuketa to potřebuje. Může se přidat špetka chilli. Kolečka cukety obalte v mouce, oklepejte a hned vkládejte do těstíčka, nesmí moc stékat. Ukládejte na plech s pečícím papírem. Pečte na 190-200 st. do růžova. Před koncem pečení posypejte zbylým sýrem. - 4 ks menší cukety, 2 ks bílků, 120 g tvrdého strouhaného sýra, 0,5 hrnku strouhanky, 1 lžíce mleté sladké papriky, 4 lžíce oleje, 4 špetky soli, 4 špetky mletého pepře.
Příprava: Předehřejte troubu na 220 °C. Cuketu nakrájejte na hranolky, nasypte ji do misky a pokapejte 3 lžícemi oleje. Cuketu osolte, opepřete a dobře promíchejte. V jiné misce promíchejte strouhanku s mletou paprikou. V další misce vyšlehejte bílky a lehce vmíchejte sýr. Plech vyložte pečícím papírem a potřete ho olejem. Cukety obalujte nejdříve v bílcích se sýrem, pak ve strouhance, budete potřebovat trochu trpělivosti. Obalenou cuketu ukládejte na připravený plech. Pečte v troubě přibližně 20 – 25 minut. Podávejte teplé s oblíbeným dipem. - 6 ks cuketa, 2 lžičky sůl, 4 ks bílky, 2 lžíce voda, 1/5 šálku hladká mouka (250 ml šálek), 2 stroužky česnek, 1/4 lžička černý pepř, 1/4 lžičky soli, 1/2 šálku parmezán, 2 šálky strouhanka, 10 lžic rostlinný olej.
Příprava: Cuketu pořádně omyjeme a překrojíme na polovinu. Každou polovinu překrojíme ještě jednou podélně na polovinu, dostaneme tenčí plátky, které vložíme do sítka a osolíme. Necháme stát minimálně půl hodiny a pak ji pořádně papírovým ubrousek otřeme. Cuketa musí být suchá, abyste dosáhli křupavý povrch při pečení v troubě. Každý osušený plátek cukety potřeme olejem a obalíme v trojobalu. Trojobal obsahuje: 1. směs mouky, parmezánu a koření, 2. vyšlehané bílky s 2 PL vody, 3. strouhanka. Obalené cukety ukládáme na papírem vyložený plech na pečení a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 210 stupňů cca 35 minut. - Cuketa – mladá, pevná, bez jader, olivový olej, 2 větší stroužky česneku, mletá sladká paprika, trochu chilli, sůl, oregano, 2 mozzarelly.
Příprava: Olej rozmícháme s prolisovaným česnekem, solí, paprikou, chilli a oreganem. Cuketu omyjeme, nakrájíme na plátky 0,5 cm, rozložíme na plech vyložený papírem na pečení (nebo silikonovou fólií), potřeme z obou stran ochuceným olejem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C, dokud nezačnou plátky červenat. Pak na ně rozložíme kousky mozzarelly a ještě zapečeme. Podáváme s bagetou. - Cuketa, mouka, vejce, strouhanka, sůl, pepř, grilovací koření (nebo paprika).
Příprava: Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme. Necháme vypotit. Mouku smícháme s grilovacím kořením nebo paprikou. Vypocenou cuketu obalíme v mouce, vejci a strouhance. Klademe na pečicí papír a pečeme až je krásně do hněda. Jako příloha mohou být brambory, hranolky, nebo jen salát.