Málokdo v dnešní době naplní dort klasickým máslovým krémem složeným jen z másla a cukru. Tímto krémem, různě ochuceným a mnohdy nastaveným moukou uvařenou v mléce, plnily dorty ještě naše babičky, ale současný trend je jiný. Ale dnes je v módě spíše odlehčený krém do dortu, protože v rámci zdravé, méně kalorické výživy, vyhledáváme odlehčené verze všech jídel, dezerty a dorty nevyjímaje.
Šlehačkový krém
Jedním z nejlehčích krémů je šlehaná smetana. Oslazená nebo neoslazená, různě ochucená, popřípadě zpevněná ztužovačem nebo želatinou, poslouží skvěle jako náplň zejména svěžích dortů s čerstvým ovocem. Neunese však velkou zátěž ani složitější zdobení a nemá velkou trvanlivost. Moučníky se šlehanou smetanou jsou určeny k rychlé spotřebě.
Krém s mascarpone, ricottou či tvarohem
Tyto náplně jsou také velmi lehké a osvěžující, ale platí totéž, co u šlehané smetany. Dezerty s nimi se musí rychle spotřebovat a na dekorativní zdobení se příliš nehodí.
Lehký máslový krém s pudinkem
Klasický krém z másla a cukru je odlehčený pudinkem a přitom si zachovává všechny vlastnosti máslového krému, jen trvanlivost je trochu snížená. Přesto dort jím naplněný vydrží v lednici klidně týden. Unese zátěž několika pater a stříkané ozdoby budou krásně držet tvar.
Budeme potřebovat:
- 2 pudinkové prášky (nejčastěji s vanilkovou příchutí, ale může být libovolná)
- ½ l mléka
- 250 g moučkového cukru (můžeme ubrat nebo přidat podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- rum nebo rumová tresť (nemusí být)
Postup:
- Máslo vyndáme z lednice, aby získalo pokojovou teplotu. Trvá to nejméně 2 hodiny.
- Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Protože je mléka poloviční množství, než když vaříme klasický pudink, hmota bude hodně hustá. Nejlépe se nám bude pracovat s „pískacím“ hrncem na mléko s dvojitou stěnou, tzv. mlékovarem. Do otvoru nalijeme hrnek vody a připevníme „pískáček“. Mléko i prášek dáme do hrnce najednou a dobře rozmícháme metličkou. Dáme vařit a dále mícháme už vařečkou. Pudink se v tomto hrnci zaručeně nepřipálí a nehrozí tolik vznik žmolků. Jakmile začne hrnec pískat a pudink houstnout, plotýnku vypneme a ještě chvíli mícháme. Pokud mlékovar nemáme, postupujeme podle návodu na pudinkovém prášku, jen s polovičním množstvím mléka.
- Hotový pudink přendáme do misky a těsně na něj přiložíme potravinářskou fólii, aby se neudělal škraloup. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.
- Jakmile mají pudink i máslo stejnou teplotu, můžeme začít vyrábět samotný krém. Ušleháme máslo s cukrem do nadýchané pěny a pak postupně po lžících přidáváme pudink. Každou lžíci důkladně zašleháme, než přidáme další.
- Nakonec přidáme trochu rumu, rumové tresti nebo jiné ochucovadlo, například kakao, ořechy, kávu a podobně. Tekuté přísady přiléváme po kapkách za stálého šlehání.
- S krémem můžeme hned pracovat, plnit nebo zdobit dort či zákusky.