Oves a ovesné vločky patří nejen do spíže, ale také do domácí “lékárničky“. Odvar z ovesných vloček se tradičně používá vnitřně i zevně. S odvarem z ovesných vloček mají zkušenosti maminky malých dětí, po vločkách rádi sáhnou i dospělí, a to zdraví i nemocní. K čemu využít odvar z ovesných vloček, a jak jej připravit?
Oves pro zdraví a sílu
Oves prospívá nejen koníkům, ale rovněž lidem. Snad jen s tím rozdílem, že lidé nechroupou ovesné zrno, ale konzumují oves rozdrcený do formy ovesných vloček. Výživová hodnota ovesných vloček zůstává stejná jako u zrna.
Ozdravných účinků ovsa se využívá zejména při různých zažívacích potížích, k posílení organismu. Příznivý je obsah bílkovin, které jsou důležité pro fungování lidského organismu, vlákniny, která napomáhá trávení, a dalších vitamínů a minerálů. Menší využití najde oves a ovesné vločky i v kosmetice. Oves obsahuje soubor cenných organických i minerálních látek.
O ovsu se píše
- Glukonin pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, takže se používá jako pomocník při cukrovce.
- Vysoký je obsah hořčíku, vápníku, fosforu nebo lecitinu, stejně jako cenných enzymů jsou výrazně posilující hlavně pro lidi zotavující se z těžkých chorob, nervového i fyzického vyčerpání.
- Ovesné nápoje mají uklidňující účinek, slouží tedy jako mírné sedativum při potížích se spánkem a nervové slabosti. Pravidelná konzumace ovsa v jakékoliv formě včetně ovesné vody se doporučuje při nervozitě, únavě či psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi.
- Ovesný odvar je výborným pomocníkem při léčbě chronických zánětů slinivky,
- dále při zánětech žaludečních a střevních,
- při poruchách trávení.
- Oves má vliv na krevní tlak. Pravidelnou konzumací ovsa, nejméně jednou denně v jakékoliv formě, se dosahuje velmi dobrých výsledků při prevenci a léčbě arteriosklerózy a hypertenze.
- Stravitelná vláknina je navíc prospěšná pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, čímž se zmírňuje riziko vzniku srdečních chorob a infarktu.
- Je užíván při zácpě, protože je ideální pro zachování správné činnosti tlustého střeva.
- Oves má posilující účinky, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Jak připravit odvar z ovesných vloček
Nejlepší forma, jak získat z ovsa všechny živiny, je v podobě vloček. Vločky se mohou vařit v mléku či zeleninovém vývaru. Ovesné vločky uvařené v mléku, podávané s s medem a kousky jablek nebo banánů tvoří výborné snídaně pro děti, mládež, sportovce a těhotné či kojící ženy. Mouka nebo krém se přidávají do polévek a dětských jídel.
Ovesný vývar získáte tak, že v jednom litru vody povaříte dvě polévkové lžíce ovsa. Oves přecedíte a vodu osladíte medem. Vývar můžete pít po celý den. Ovesný vývar posilňuje nervovou soustavu. Doporučuje se především v případě nervozity a arteriální hypertenze.
Ovesný odvar se rovněž připraví tak, že dvě polévkové lžíce zrn vaříme opatrně se 200 ml vody, dokud se polovina vody nevypaří. Zbylých 100 ml slizovitého odvaru rozdělíme do tří dávek a podáváme ráno, v poledne a večer.
Ovesné mléko: na vaření pro nemocné s alergií na kravské mléko. Oves uvaříme s dýňovými, slunečnicovými nebo sezamovými semínky – pro dodání vápníku a jiných min. látek, rozmixujeme a zředíme dle potřeby.
Ovesný elixír: 50g ovesných vloček nebo vařeného ovsa, 50g strouhaného kokosu nebo ořechů, 20g medu a 150ml vody.
Ve vodě 10 min. mírně povaříme oves s kokosem, poté přidáme med, rozmixujeme a naředíme vodou dle potřeby.
Vývar z ovesných vloček: 50 g jemných ovesných vloček, 700 ml vody, špetka mořské soli.
Ovesné vločky nasypeme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu. Vaříme 3–5 minut, až je obsah v řídké kašovité konzistenci. Vývar přecedíme přes hrubší cedník do talíře a lehce přisolíme.