Dnešní výživoví poradci hovoří jasně, společně s nimi mají stejný názor i vědci a například také gurmáni a šéfkuchaři. Olej právě z oliv by rozhodně neměl chybět v žádné domácnosti, kde se to myslí zcela vážně se zdravým životním stylem. Byla by jistě škoda, kdyby se měl olivový olej opomíjet, protože jeho výhody jsou rozhodně nesporné. Dá se na něm smažit, péct, grilovat rybí maso i steaky a v neposlední řadě dochutí i dezerty a různé delikatesy, nevyjímaje dokonce ani původní čokoládové dorty!
Istrie je olivám zaslíbené, stačí se porozhlédnout
Jistě, na Krétě nebo v rozlehlé Andalusii rostou olivy také, to se upřít zdejším pěstitelům rozhodně nedá. A jsou kvalitní, o tom také nelze pochybovat. Ale Istrie, kraj kolem historického města Puly na severu Chorvatska, je pro pěstování oliv vlastně ještě lepší než jižněji položená údolí. Proč vlastně? I když je olivovník docela nenáročný strom, nesvědčí olivám příliš vysoké teploty. Právě kratší vegetační období severnějších (avšak stále středomořských) lokalit je mnohem vhodnější. Olivový olej je pak chutnější nejen z pohledu profesionálních kuchařů. Pojďme si proto představit dvojici vlakových lodí značky Chiavalon, které se daří dlouhodobě uspět na náročném světovém trhu.
Třeba Chiavalon Atilio je vhodný pro dezerty, ale také propečené steaky, jimž dodá opravdu originální aroma. Silná chuť tohoto olivového oleje se dobře pojí snad s každým červeným masem, už zdálky ucítíte aroma rozmarýnu nebo máty. Nízká teplota zpracování pak zaručuje, že jde o skutečně extra panenskou variantu se vším všudy – bez zbytečné chemie, rafinace a dalších úprav, které se vždy negativně projeví na kvalitě výsledného produktu. Naopak, silná vůně vám hned učaruje! A co Chiavalon Mlado? To je skutečná perla mezi lahvičkami s etiketou této chorvatské značky. Jde totiž o výběrovou edici, každoročně se stočí jen dva a půl tisíce lahví – jde o první olivy, které projdou lisováním a nabídnou aroma rajčat nebo zelených jablíček. Zkrátka to nejlepší, co můžete dostat!