Ořechová bábovka od babičky – recept

Moučníky z ořechů patří k těm zdravějším pochutinám, které si můžeme doma upéct. Jejich příprava není složitá a chuťový zážitek stojí za to. Obvykle si vystačíme s ingrediencemi, které máme doma v lednici. A ořechová bábovka od babičky není výjimkou.

Ořechy patří spolu se semínky mezi tzv. superpotraviny, které bychom měli konzumovat každý den. Obsahují vysoké procento zdraví prospěšných tuků a nejrůznějších minerálů, které našemu zdraví velmi prospívají a je vcelku jedno, jaké ořechy to jsou. Pro zajištění potřebné porce výživy postačí menší hrstička ořechů každý den.

Ořechy ať už vlašské, lískové nebo třeba para můžeme konzumovat samostatně nebo ve formě různých dezertů. Ořechová bábovka od babičky je velmi dobrým zákuskem ke kávě nebo čaji, který spolu s lahodnou chutí navodí i příjemnou atmosféru domova a starých časů. Použití poctivých ingrediencí z ní sice dělá menší kalorickou bombu, ale pokud si ji upečeme jednou za měsíc, určitě ničemu neuškodíme.

Ořechová bábovka od babičky – recept

Ingredience:

200 gramů másla

300 gramů moučkového cukru

150 gramů vlašských ořechů

400 gramů polohrubě mouky

3 polévkové lžíce rumu

6 středně velkých vajec

1 balíček kypřícího prášku do pečiva

250 ml smetany ke šlehání

na dokončení:

tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

4 lžíce másla

2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Hned ze začátku je třeba zdůraznit, že v tomto receptu jednotlivé ingredience fungují jen tehdy, jsou-li poctivé. Pokud místo másla použijete rostlinný tuk a místo smetany ke šlehání nějaký odtučněný mléčný produkt, nebude výsledek stát vůbec za nic. A navíc se nemusí ořechová bábovka od babičky ani správně upéct. Právě dodržení přesného postupu i doporučených potravin je pro úspěch tohoto receptu klíčové.

Másla necháme alespoň hodinu měknout na pokojovou teplotu. Bílky oddělíme od žloutků a ty vyklopíme do hlubší mísy. Ke žloutkům přidáme cukr a pečlivě šleháme až do pěny. Přidáme máslo a opět šleháme. Do menší misky prosijeme polohrubou mouku. To je velmi důležité, aby bylo těsto i moučník správné nadýchané a navíc prosévání mouky zabere jen minimum času. Vlašské ořechy umele nadrobno. Poté ořechy, mouku a prášek do pečiva po částech vmícháme k vyšlehanému základu bábovky.

Postupně přiléváme smetanu a rum. Vyšleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho zapracujeme do těsta. Pracujeme svižně, aby kypřící prášek ve vlhkém těstě nepřišel o své vlastnosti. Bábovku vkládáme do trouby předehřáté na 220°C. Počkáme deset minut, než se na bábovce utvoří jemná krusta a poté teplotu stáhneme na 180°C a dopékáme dalších 2025 minut. Zhruba v polovině by se měla ořechová bábovka od babičky otočit, aby se na jedné straně nepřipékala. Upečenost těsta kontrolujeme špejlí.

Když se na špejli těsto nelepí, bábovku vyndáme a položíme na velký talíř nebo tác dnem vzhůru. Přehodíme přes ni vlhkou utěrku a necháme 5 minut odpočívat. Vzniklá pára umožní bábovku snadno vyklopit.

Ještě horkou bábovku poléváme rozpuštěným máslem a sypeme moučkovým cukrem. Podáváme po vychladnutí ke kávě nebo čaji.

Zanechte odpověď