Oregano, dobromysl obecná (Origanum vulgare) je nepostradatelné koření jihoevropských národních kuchyní. Oregano má i léčebný význam. Podporuje chuť k jídlu, má protizánětlivé účinky a působí příznivě na vylučování žluči. Listy a mladé výhonky jsou dobrým kořením širokého použití, podporuje žaludeční činnost, uvolňuje křeče při kašli. Kromě pokrmů italských ji můžeme přidat tam, kde se dává majoránka, kterou plně nahradí, ale je ostřejší chuti. Protože dobromysl obsahuje hořčiny, zlepšuje procesy trávení. Může však také uklidňovat či povzbuzovat chuť k jídlu.
Pěstování oregana
Dobromysl se k nám dostala okolí Středozemního moře. Oregano (Origanum vulgare) je vytrvalá bylina, v přírodě nejvíc rostoucí na pasekách a slunných stráních. Podobá se větší mateřídoušce. Rostlinky oregana v květináči mohou působit velice dekorativně.
- Oregano lze snadno pěstovat ze semen, která v únoru vysejeme a v druhé půlce května přesadíme do truhlíku.
- Vyhovuje mu substrát jako bazalce, ale přidáme trošku vápna.
- Vyžaduje slunce a dostat prostoru pro rozkošatění.
- Dobromysl není náročná na zálivku.
- Po celé léto sklízíme lístky, na zimu je sušíme nebo zmrazíme.
- Oreganu neprospívá hnojení.
Léčivé účinky oregana
Jako koření nebo léčivka se používají čerstvé nebo sušené listy – utržené právě, když rostlina rozkvétá. Oregano obsahuje velké množství silice thymolu, tříslovin a hořčin. Proto snadno uvolňuje křeče a tím usnadňuje odkašlávání, kromě toho působí dezinfekčně a protizánětlivě. Horký výluh z tohoto koření, tedy jedna čajová lžička oregana na šálek vody alespoň dvakrát denně – pomáhá proti dráždivému kašli a onemocnění dýchacích cest (i u dětí). Zejména při rýmě je pak pití čaje dobré doplnit inhalací par z oreganového odvaru.
Odvar z oregana se používá k přípravě posilovacích koupelí, jako kloktadlo při bolestech v krku a zánětech dásní, případně k přípravě obkladů při zánětech mízních uzlin.
Pití čaje z dobromysli podporuje také vyměšování žluči a tím usnadňuje trávení.
Proti nadýmání nebo průjmu se doporučuje čaj ze sušených květů oregana (nati), přičemž účinek doplňuje přidání máty peprné a drcených semen fenyklu.
Použití oregana v kuchyni
Dobromysl (oregano) roste a pěstuje se i u nás. Víc je ale známa v italské, francouzské, řecké či španělské kuchyni. Používá se stejně jako majoránka, avšak její chuť je odlišná a snad i výraznější. Velmi dobře se osvědčuje při přípravě jídel z ryb, jehněčího, telecího, ale i vepřového masa. Italové užívají oregano s oblibou na pizzu, lze je však doporučit také do zeleninových pokrmů z tykve nebo cuket.